Gastrolog – czym się zajmuje? Kiedy do gastrologa?

Gastrolog to lekarz zajmujący się diagnozą oraz leczeniem chorób związanych z układem pokarmowym. Wizyta u gastroenterologa jest niezbędna jeśli odczuwamy m.in. uporczywe bóle brzucha, zgagę, wzdęcia, trudności z przełykaniem, czy mdłości. Nie należy lekceważyć też takiego objawu jak nagła utrata wagi, którą trudno wytłumaczyć. Jakie choroby wykrywa lekarz gastrolog i jak je leczy? Czy za wizytę u tego specjalisty musimy płacić?
Gastrolog trzyma w dłoni model żołądka
źródło:123RF
Spis treści

Czym zajmuje się gastrolog? 

Gastrolog to lekarz zajmujący się schorzeniami związanymi z układem pokarmowym człowieka. Lekarzy tej specjalizacji określa się też jako gastroenterologów. 

Gastrologia stanowi dziedzinę medycyny, która jest coraz popularniejsza wśród pacjentów z uwagi na coraz częstsze przypadki zachorowań i odczuwanie dolegliwości ze strony systemu trawiennego. Lekarz gastrolog nie narzeka na brak pracy z uwagi na błędne nawyki żywieniowe oraz stres i ciągły pośpiech, które trawią współczesne społeczeństwo. Wspomniane czynniki mają ogromny wpływ na działanie układu pokarmowego. 

Przyjrzyjmy się bliżej lekarzowi określanemu jako gastrolog. Czym się zajmuje? Ten rodzaj medyka para się diagnozowaniem i leczeniem chorób występujących w systemie trawiennym. Gastroenterolog zajmuje się terapią lżejszych schorzeń pokarmowych, takich jak zgaga, czy niestrawność oraz poważniejszymi chorobami, do których należy m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna, czy zespół jelita drażliwego. A jeszcze czym zajmuje się gastrolog? M.in. wstępną oceną bardzo poważnych chorób, takich jak np. nowotwór żołądka, czy marskość wątroby. 

Kiedy z wizytą do gastrologa? 

Często zdarza się, że odczuwamy niestrawność, wzdęcia, czy inne dolegliwości pokarmowe, jednak bagatelizujemy je sądząc, że miną same lub że zwalczymy je łykaniem pigułek przeciwbólowych. Jeśli jednak objawy nie przemijają, a wręcz stają się coraz bardziej uporczywe, powinniśmy udać się na wizytę do lekarza. Kiedy do gastrologa pójść trzeba? Z pewnością nie można zwlekać z udaniem się do specjalisty od układu pokarmowego, jeśli nękają nas następujące powtarzające się symptomy: 

  • mdłości; 
  • zaparcia; 
  • biegunki
  • wzdęcia; 
  • bóle żołądka lub wątroby
  • pieczenie w przełyku; 
  • wrażenie sytości, przejedzenia się; 
  • odbijanie; 
  • brak apetytu; 
  • problemy z przełykaniem; 
  • krew na/w stolcu; 
  • pojawienie się śluzu w kale. 

Jeśli dodatkowo niepokojącym oznakom pokarmowym towarzyszy lub występuje samoistnie znaczny, nie dający się niczym wytłumaczyć spadek masy ciała, powinniśmy jak najszybciej spotkać się z gastroenterologiem. 

Jak przebiega wizyta u gastrologa? 

Gastrolog na początku wizyty przeprowadza wstępny wywiad z pacjentem, dopytuje o sposób żywienia, tryb życia, choroby przewlekłe, jeśli na takie cierpi pacjent, leki przyjmowane przez pacjenta, itp. Medyk będzie chciał także wiedzieć jak wygląda wypróżnianie u pacjenta (przede wszystkim częstotliwość) oraz poprosi o dokładny opis odczuwalnych dolegliwości. 

Jeśli opisywane dolegliwości dotyczą dolnej części przewodu pokarmowego i żołądka lekarz prosi o położenie się pacjenta na kozetce i wykonuje badanie palpacyjne jamy brzusznej. Wówczas naciska poszczególne części brzucha, a pacjent określa, w którym miejscu odczuwa ból. 

Często jednak takie postępowanie nie wystarczy do oceny z jaką chorobą mamy do czynienia. Wówczas gastroenterolog zleca wykonanie badania krwi (przede wszystkim morfologię, próby wątrobowe, analizę poziomu enzymów trzustkowych). Może też wysłać pacjenta na USG jamy brzusznej, RTG jamy brzusznej z kontrastem, gastroskopię, czy kolonoskopię. Rzadziej stosuje się rezonans magnetyczny i tomografię komputerową. 

Jakie choroby może leczyć gastrolog? 

Skoro wiemy już czym zajmuje się gastrolog oraz jak wygląda wizyta u tego specjalisty, czas na określenie chorób, które ten lekarz może zdiagnozować i wyleczyć. Co leczy gastrolog? Oto lista schorzeń, którymi zajmuje się gastroenterolog: 

  • niestrawność; 
  • choroba refluksowa; 
  • wrzody żołądka i dwunastnicy
  • zespół jelita drażliwego; 
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego; 
  • zapalenie żołądka; 
  • zapalenie trzustki; 
  • zapalenie dróg żółciowych; 
  • choroba Leśniowskiego-Crohna; 
  • kamica żółciowa; 
  • zakażenie Helicobacter pylori. 

Jednak to nie wszystkie schorzenia, z jakimi ma do czynienia gastrolog. Od czego jeszcze jest to lekarz? W swojej praktyce nierzadko spotyka się z bardzo poważnymi chorobami, takimi jak zapalenie wyrostka robaczkowego, marskość wątroby, czy nowotwory (np. żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, trzustki i wątroby). Gastroenterolog w takich sytuacjach dokonuje wstępnej diagnozy schorzenia, konsultuje się z chirurgiem lub onkologiem albo wysyła pacjenta na wizytę do lekarzy tych specjalizacji. 

Ile kosztuje wizyta u gastrologa? 

Wizyta u gastrologa jest nieodpłatna, jeśli lekarz ten ma podpisaną umowę o świadczenie usług medycznych z Narodowym Funduszem Zdrowia. Ponadto konieczne jest skierowanie wystawione przez lekarza rodzinnego. 

Jeśli natomiast interesuje nas tzw. prywatny gastrolog, czyli lekarz przyjmujący np. w prywatnym gabinecie, to powinniśmy się liczyć z wydatkiem rzędu około 150 zł za konsultację gastrologiczną. Odpłatne będą także badania, na które skieruje nas taki gastrolog. Cena przykładowa za wykonanie gastroskopii wynosi około 200 zł, kolonoskopii – 400 zł.  

Jak leczy gastrolog? Lekarztej specjalizacji może zalecić pacjentowi zmianę diety, wykluczyć z jadłospisu jakieś produkty, przepisać antybiotyki (np. w przypadku zakażenia Helicobacter pylori), inhibitory pompy protonowej (kiedy problemy zdrowotne dotyczą np. choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy albo przełyku) lub preparaty regulujące pracę jelit. 

Kiedy lekarz gastrolog podejrzewa u pacjenta np. nowotwór, kieruje go do onkologa. Nierzadko też w tej sytuacji niezbędne jest leczenie chirurgiczne. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Sands Bruce E., Gastroenterologia. Przewodnik ekspertów Mount Sinai. Tom I; Czelej, 2018, 1, ISBN 9788375632460.
  • Opracowanie zbiorowe, Leczenie zaburzeń odżywiania. Pomost między nauką a praktyką, Wydawnictwo Medycnze Urban & Partner, 2013, 1, ISBN 9788376098944.