Barszcz biały czy żurek?
Istnieją pewne niejasności odnośnie tego, czy żurek i barszcz biało to jedno i to samo danie. Niektóre źródła podają, iż nazwy te stosować można zamiennie. Według innych, żurek to potrawa przyrządzana na bazie mąki żytniej, barszcz biały natomiast – pszennej. Zgodnie z jeszcze innymi tradycjami, mianem żurku określa się zakwaszaną zupę postną przygotowywaną na bazie wywaru z boczku oraz kiełbasy. Barszczem nazywano także zupę robioną z rośliny, jaką jest barszcz zwyczajny. Spotkać można się również z przepisami, w których barszcz biały gotuje się niemalże identycznie co żurek, z tą różnicą, że zamiast zakwasu z mąki wykorzystuje się serwatkę z zsiadłego mleka pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach polski, na przykład na Kielecczyźnie, w roli zakwasu występuje zupa z kiszonych ogórków.
Jak przygotować zakwas na żurek?
Do zrobienia zakwasu potrzebować będziemy:
- 10 łyżek mąki żytniej razowej
- 4 szklanek ciepłej, przegotowanej wody
- 4 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbków czosnku
- 3 liści laurowych
- Kawałka skórki razowego chleba
Do szklanego lub kamiennego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, mieszamy i dodajemy przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz skórkę chleba. Mieszamy ponownie, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy raz dziennie. Po 3 dniach zakwas powinien być gotowy. Przed dodaniem go do żurku, należy go przecedzić. Gotowy, zamknięty w słoiku zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Żurek krok po kroku
Gdy zakwas jest już gotowy, przechodzimy do przygotowania żurku. Niezbędne składniki to:
- 3 litry bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 30 dag białej, parzonej kiełbasy
- 20 dag boczku lub wędzonki
- ½ litra zakwasu
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- Łyżka chrzanu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
Bekon kroimy, cebulę siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Wlewamy bulion i zakwas, dodajemy ziele angielskie. Gotujemy przez 20 minut. Przyprawiamy majerankiem, chrzanem, solą oraz pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Żurek serwujemy z pokruszonymi żółtkami.
Kulinarne wariacje na temat żurku znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-tradycyjne/zurek
Garść przydatnych porad
- Gdy tylko mamy taką możliwość, żurek gotujmy na wodzie źródlanej, która nada potrawie szlachetniejszego smaku. Stosując serwatkę, danie nabierze dodatkowej kwaskowatośc
Jeśli obawiamy się, że zupa jest zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę mąki żytniej lub razowej zmieszanych z odrobiną mleka lub śmietany
Czytaj także:
Przepisy kulinarne: pomysł na szybki obiad - botwina
Babcia i Wnuczka gotują: mazurek wielkanocny
Babcia i wnuczka gotują: sernik