PORTAL DLA SENIORÓW
 

Superfood: co to jest komosa ryżowa i jak ją jeść?

Komosa ryżowa, czyli egzotycznie brzmiąca quinoa, dawała starożytnym wojownikom siłę i moc. Inkowie zwali ją "matką zbóż", choć tak naprawdę quinoa do zbóż nie należy. Niezależnie od kwalifikacji, warto ten modny ostatnio składnik zdrowego menu poznać bliżej. Dlaczego? Bo żaden superfood nie zostaje wliczony w poczet roślin pełnych mocy zupełnie bez przyczyny. Co drzemie w komosie ryżowej?

Nie lubisz nowinek i ciężko Ci przekonać się do tego, że modny produkt wart jest całego zamieszania, jakie się wokół niego robi? Słusznie, często okazuje się, że tak naprawdę modne nowinki kulinarne można doskonale zastąpić miejscowymi, tańszymi odpowiednikami. Nim jednak skreśli się dany produkt z listy zainteresowań i potencjalnych zakupów, warto poznać go bliżej. Może ukryte w nim moce będą zbawienne właśnie dla Ciebie, a spróbowanie go pozwoli odkryć nowy, atrakcyjny smak? Sprawdzić zawsze warto. A czemu warto próbować komosę?

Czytaj więcej: Superfood: Co to jest spirulina chlorella i jak ją jeść?

Komosa ryżowa, czyli egzotycznie brzmiąca quinoa, dawała starożytnym wojownikom siłę i moc.

Komosa ryżowa - produkt cenny w diecie seniora

Najpowszechniejsze bolączki Polaków, którzy wkroczyli już w wiek emerytalny? Zwykle uskarżamy się na kłopoty z sercem i resztą układu krwionośnego - miażdżyca może zostać uznana za jedną z wiodących niechlubny szereg bolączek. Kolejna dolegliwość dająca się nam mocno we znaki to cukrzyca. Co smutne, coraz częściej ujawnia się ona nie u dojrzałych ludzi, a u dzieci - ofiar złego sposobu odżywiania, które niestety również wyróżnia nasz naród.

Jakie dolegliwości trapią zaś nas na co dzień? Można rzec, że wielki organizm narodu uskarża się na chroniczne i przewlekłe bóle głowy. Nie bez przyczyny kupujemy tyle proszków przeciwbólowych. Powszechnie nękają nas też zaparcia, a wielu z nas nieobcy jest lęk przed zachorowaniem na chorobę nowotworową.

Na wszystkie wymienione dokuczliwości warto polecić właśnie quinoę. To bogate źródło magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia, istny koktajl mocy wzmocniony jeszcze witaminami z grupy B oraz E, Warto go polecić każdemu, kto chce w prosty i smaczny sposób zapewnić sobie w diecie obecność cennych składników zdrowotnych. Bez cudownych preparatów, dzięki sycącym a lekkostrawnym posiłkom z komosą ryżową, naprawdę można kompleksowo zadbać o swe zdrowie.

Jakie najpopularniejsze dania z komosą ryżową warto polecić?  

 

Na zimę? Dania z komosą ryżową!

Mamy sezon na infekcje i potrwa on jeszcze nieco - nawet jeżeli zawieje wiosną, przełom między porami roku nigdy nie należy do łatwych. Tymczasem komosa ryżowa to pewniak na zapobieganie łapaniu przeziębień. Wzmacniając płuca, żołądek, śledzionę i trzustkę, stanowi idealny składnik diety dla tych, którzy łatwo łapią przeziębienia albo wychodzą właśnie z choroby.

Dodajmy, że pokarm jest idealny do przyrządzania na ciepło - nienachalny, delikatny smak komosy pozwala ją włączać do naszych dań niejako "przy okazji", dzięki czemu quinoa jest łatwa do zaakceptowania nawet dla tych, którzy nie lubią nowinek. Można ją łączyć z równie zdrową jaglanką oraz chętnie przez nas jedzonym ryżem, można ją też mielić na mąkę i dodać do domowego chleba - to naprawdę uniwersalne, godne polecenia danie, a na dodatek zupełnie wolne od laktozy i glutenu!

Jakie najpopularniejsze dania z komosą ryżową warto polecić? W zasadzie można by ją spożywać od rana do wieczora: na śniadanie pożywna "owsianka", na drugie śniadanie smoothie z jej dodatkiem lub sałatka, którą quinoa nasyci mocą. Na obiad zaś komosa jako dodatek zamiast  ziemniaków lub danie główne, np. w faszerowanych warzywach. A po obiedzie? Świetnie sprawdzi się w roli deseru, np. w zestawieniu z owocami i gęstym jogurtem. Kolacja? I na nią coś by się znalazło, ale śmiało można ją sobie darować. Po dniu pełnym komosy ryżowej nasycenie będzie pełne, a na noc przecież objadać się nie trzeba, prawda?

Uwaga! Przed przyrządzaniem komosy ryżowej, należy ją dokładnie przepłukać, również wrzątkiem. Inaczej szansa na rozsmakowanie się w niej maleje.

Czytaj też: 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA