Co to jest kolagen?
Kolagen jest naturalnym białkiem fibrylarnym, występującym w ludzkim organizmie i stanowiącym jeden z podstawowych budulców jego tkanek. W budowie chemicznej kolagenu wyróżnia się znaczne ilości aminokwasów białkowych: glicyny oraz proliny, a także hydroksyproliny i hydroksylizyny. Ze względu na budowę i miejsce występowania wyróżnia się kilka typów kolagenu.
Przykładowo – typ I, który jest najbardziej rozpowszechniony, występuje w kościach, ścięgnach i skórze, tego rodzaju białko wykorzystywane jest też w procesie zabliźniania ran. Natomiast kolagen typu 2 znajduje się w chrząstce stawowej. Kolagen jest wytwarzany przez ludzki organizm, z czasem jednak poziom jego produkcji zaczyna spadać (już po 25 roku życia). Efektem tego są między innymi zmarszczki na skórze oraz osłabienie mięśni, ścięgien i stawów. Stąd potrzeba dostarczania tego białka z zewnątrz – w postaci pokarmu lub suplementów diety.
Kolagen naturalny
Kolagen występuje w niezliczonych postaciach, z których wiele opatrywanych jest przymiotnikiem „naturalny”. Tym mianem określa się kolagen endogenny, wytwarzany w organizmie człowieka. Pojęcie to rozumiane też bywa jako każde tego typu białko pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. W ostatnich latach jednak, kolagen naturalny najczęściej stosowany jest w odniesieniu do żelu, który pozyskuje się ze skóry słodkowodnego gatunku ryb zwanych tołpygami. Stąd też zamienne stosowane pojęcie „kolagen rybi”.
Tego typu produkt oferowany jest przez kilku zaledwie producentów na świecie. Oprócz tego, opracowany został w laboratoriach chemicznych tak zwany hydrolizat kolagenu, który jest składnikiem wielu suplementów diety.
Kolagen w jedzeniu
Kolagen w jedzeniu można dostarczać do organizmu spożywając określone produkty, najczęściej zawierające żelatynę - substancję, która jest mieszanką białek peptydów, pozyskiwaną w procesie hydrolizy kolagenu pochodzącego ze zwierzęcej skóry, kości i chrząstek. Wymienić można w tym kontekście między innymi:
- galaretki z kurzych łapek,
- galaretki z nóżek wieprzowych,
- ryby w galarecie,
- gotowane chrząstki,
- podroby,
- przetwory mięsne, na przykład salceson,
- galaretki owocowe.
Rosół a dieta kolagenowa
Wprawdzie panuje przekonanie, że kolagen najłatwiej dostarczyć w postaci tego właśnie rodzaju galaret i galaretek, wiadomo jednak, że duże ilości żelatyny są tyleż zdrowe dla stawów, co niekoniecznie zdrowe dla całego organizmu. Dlatego poszukuje się innych potraw, które można włączyć do diety kolagenowej. Często polecanym rozwiązaniem jest ugotowanie treściwego rosołu na bazie nóżek kurzych lub wieprzowych – zawarty w nich kolagen uwalnia się do wody (bulionu) i jako taki jest stosunkowo łatwo przyswajalny przez organizm.
Należy jednak pamiętać, że kolagen zawarty w pożywieniu może nie zaspokoić w wystarczający sposób dziennego zapotrzebowania na tego typu białko, zwłaszcza w podeszłym wieku. Stąd rosnąca potrzeba jego suplementacji.
Suplementacja kolagenu
Wspomniany powyżej hydrolizat kolagenu jest substancją pozyskiwaną w wyniku procesu chemicznego, którego istotą jest hydroliza żelatyny farmaceutycznej. Znajduje się on w składzie wielu suplementów diety, polecanych między innymi osobom cierpiącym na chorobę zwyrodnieniową stawu biodrowego. Hydrolizat kolagenu zmniejsza dolegliwości bólowe oraz podnosi stężenie aminokwasu o nazwie hydroksyprolina. Aby osiągnąć pożądany efekt, należy przyjmować dzienną dawkę w wielkości 10 gram – zalecenie to jest efektem badań klinicznych, których wyniki zostały zaprezentowane w 2000 roku przez zespół lekarzy oraz naukowców ze szpitala uniwersyteckiego w Cleveland, w stanie Ohio w USA. W jaki sposób można bezpiecznie przeprowadzić tego typu suplementację kolagenu?
W czym jest kolagen?
W czym jest kolagen? Hydrolizat kolagenu znajdziemy w preparatach na stawy, które zawierają unikalne połączenie substancji budulcowych i wspomagających stawy. Dostępne są w tabletkach i wygodnych saszetkach do rozpuszczania. Oprócz kolagenu w ich składzie znajdziemy takie substancje, jak:
- siarczan chondroityny,
- glukozamina,
- witamina C,
- kadzidłowiec indyjski i kurkuma,
- wyciąg z imbiru,
- kwas hialuronowy.
Mają one wszechstronne działanie i są dobrym sposobem na uzupełnienie codziennej diety. Dodatkowo witamina C umożliwia syntezę kolagenu w organizmie. Oczywiście, tak jak sama dieta nie wystarcza do tego, by zaopatrzyć organizm we wszystkie niezbędne składniki, tak też suplementy diety nie powinny być traktowane jako jedyne źródło witamin, minerałów i innych substancji. Nie inaczej jest w przypadku kolagenu. Zrównoważone podejście do żywienia i zdrowotności zakłada więc zarówno korzystanie ze źródeł w pełni naturalnych, jak i właściwie dobraną suplementację, adekwatnie do potrzeb.
Czytaj też:
- Choroba zwyrodnieniowa stawu biodrowego - prostymi słowami
- Ból stawów - przyczyny, leczenie, domowe sposoby
- Jak rozpoznać i leczyć choroby stawu biodrowego?
- Ból nóg - jakie są najczęstsze przyczyny?
Artykuł zawiera lokowanie produktu