Kipi kasza…

Jest lekkostrawna, zdrowa i pożywna. Kasza ma tyle zalet, że powinna zagościć w naszym jadłospisie na stałe.
Różne rodzaje kaszy
Fot. 123RF
Spis treści

Niedoceniane przez lata kasze stały się ostatnio modne. I słusznie, bo mają mnóstwo wartości odżywczych. To doskonałe źródło dających energię węglowodanów złożonych, które są paliwem potrzebnym do pracy mózgu i wszystkich komórek ciała. Zawierają także ważne dla organizmu witaminy z grupy B oraz witaminę E. Te pierwsze wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układów nerwowego, krwionośnego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego, a także wpływają korzystnie na stan skóry. Druga chroni organizm przed uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki.

Wśród składników mineralnych kasz do najcenniejszych należą: potas (obniża ciśnienie), żelazo (zapobiega anemii) oraz magnez (wpływa korzystnie na układ nerwowy i pracę mięśni).

Kolejny ważny element to błonnik pokarmowy, który wspiera procesy trawienia zapobiegając zaparciom, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Im grubsza kasza, tym ma go więcej. Dzięki dużej zawartości błonnika, gruboziarniste odmiany mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że węglowodany uwalniają się po jedzeniu powoli, a my  dłużej jesteśmy syci. To dobre dla wszystkich, którzy dbają o linię, a także dla diabetyków, bo po posiłku nie dochodzi do gwałtownego wzrostu glikemii.
Warto wiedzieć, jakie zalety mają poszczególne kasze. 

Kasza gryczana

Ziarna gryki, z których powstaje, to źródło białka o wysokiej wartości odżywczej dostarcza ono wszystkich aminokwasów egzogennych, niezbędnych dla organizmu. Zawiera witaminy B1, B2, PP i kwas foliowy oraz minerały: magnez, żelazo, cynk i potas. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne. Jest świetnym źródłem błonnika. W swoim menu tę kaszę powinny uwzględnić szczególnie osoby z nadciśnieniem, nadwagą oraz skłonnością do zaparć lub wzdęć.

Kasza jęczmienna

Wytwarzana z ziaren jęczmienia. W zależności od stopnia ich rozdrobnienia wyróżniamy: pęczak, kaszę perłową oraz łamaną. Wszystkie zawierają dużo witaminy PP, która obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Obfitują także w inne witaminy z grupy B oraz żelazo. Mają dużą zawartość błonnika. Kasza jęczmienna jest polecana zwłaszcza dla osób z zaburzoną perystaltyką jelit, cukrzycą oraz żyjących w stresie.

Kasza jaglana

Jest otrzymywana z nasion prosa. Zawiera stosunkowo niewiele skrobi, ale dużo białka. Ma w składzie witaminy: B1, B2, B6 oraz PP. Bogata w żelazo i miedź, zawiera także sporo cynku oraz krzemu. Dzięki temu ostatniemu wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Dostarcza też niezbędnej do prawidłowej pracy mózgu lecytyny. Jaglanka jest lekkostrawna, ale dość kaloryczna. Ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny ostrożnie wprowadzać ją do swojej diety.

Amarantus

Wytwarzany jest ze zboża o tej samej nazwie. Dostarcza łatwo przyswajalnego białka, które zawiera komplet niezbędnych organizmowi aminokwasów egzogennych. Obfituje w minerały, zwłaszcza żelazo i wapń. W składzie ma witaminy z grupy B oraz antyoksydanty: witaminy A, C i E. Dzięki obecności jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Błonnik zaś usprawnia procesy trawienia.

Bulgur

Otrzymywana jest z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany tego zboża. Zawiera minerały wspierające pracę układu sercowo-naczyniowego: potas, wapń, magnez oraz sód. Jest bogata w witaminy z grupy B wspomagające funkcjonowanie układu nerwowego i wpływające korzystnie na pamięć oraz  poprawiające samopoczucie. Kasza Bulgur pomaga zrzucić nadmiarowe kilogramy i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Powinny o niej pamiętać również osoby z nadciśnieniem oraz miażdżycą. 

 

 

Czytaj również