PORTAL DLA SENIORÓW
 

Zielona herbata kontra cukier

Jak radzić sobie z negatywnym wpływem cukru na zdrowie? Najprościej – ograniczając jedzenie słodyczy. Często jednak nie jest to takie proste, jakby się mogło wydawać. Ale można sobie pomóc. Jak? Pijąc zieloną herbatę!
Filiżanka zielonej herbaty
Źródło: 123RF
 

Zielona herbata

Badania naukowców dowodzą, że napar z zielonej herbaty reguluje poziom glukozy we krwi. Jego antycukrzycowe działanie uwidacznia się zwłaszcza po posiłku. Ponadto picie tego napoju zmniejsza ochotę na słodki smak i na jedzenie w ogóle. Badanie przeprowadzone na grupie ponad 1,1 tys. osób wykazało, że regularne picie zielonej herbaty powiązane jest z niższą zawartością hemoglobiny A1c w osoczu krwi – markera wskazującego na utrzymujące się nadmierne stężenie glukozy we krwi.
Już dwie filiżanki zielonej herbaty dziennie sprawiają, że poziom cukru normuje się, co przekłada się na lepsze wyniki badań. Ponadto po zielonym naparze znika ochota na pączka, cukierka czy lody. Jest to ważne zwłaszcza dla osób, które cierpią na cukrzycę lub inne choroby o podłożu metabolicznym albo po prostu mają problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Stop dla słodyczy

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje dzienne spożycie najwyżej 25 gramów cukru kobietom i 35 gramów mężczyznom. Sporadyczne zjedzenie kawałka domowego ciasta czy dobrej jakości czekolady nie jest szkodliwe dla organizmu. Jednak nadmiar słodyczy sprawia, że trzustka nie działa prawidłowo, dlatego cukru nie powinno być w diecie zbyt dużo. Niestety, ograniczenie go nie jest łatwe.

Naukowcy udowodnili, że cukier uzależnia, podobnie jak alkohol lub narkotyki. Badania wskazują na to, że aby się odzwyczaić od cukru, potrzeba około miesiąca. To znaczy, że na cztery tygodnie należy go odstawić całkowicie i nie sięgać po inne substancje słodzące. Przez kilka dni ochota na cukier się nasili, ale potem zacznie się zmniejszać.
Po takim detoksie wszelkie desery nagle wydają się przesłodzone, a przez to niesmaczne. Kryzysowe chwile, kiedy wzrasta apetyt na coś słodkiego, można przezwyciężyć sięgając po filiżankę zielonej herbaty. Ochotę na cukier zmniejszy także smoothie z zielonych warzyw i owoców lub grejpfrut.

Cenne polifenole

Herbaty są bogatym źródłem polifenoli, które spowalniają starzenie się organizmu. W naparze z zielonej herbaty jest ich 30–40 proc., podczas gdy w zaparzonej czarnej herbacie jest ich zaledwie od 3 do 10 proc.

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)