Bogate w witaminy, składniki mineralne i cenne przeciwutleniacze karczochy powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej. Zielone zwarte liście kryją soczyste dno kwiatowe, nazywane sercem. To najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część rośliny. Oryginalne i subtelne w smaku, choć lekko gorzkawe, serce karczocha urozmaici niejedną potrawę.
Karczochy - właściwości
Karczochy są cenionym składnikiem zdrowej, niskokalorycznej diety (100 g to tylko 47 kalorii). Zawarta w nich cynaryna:
- poprawia trawienie,
- przyspiesza metabolizm
- i reguluje poziom cukru we krwi,
- jest też skutecznym lekiem na zaparcia.
Błonnik wraz z innymi składnikami wspomaga pracę jelit, daje uczucie sytości oraz zapobiega nagłym napadom głodu.
Z kolei zawarta w nich niacyna:
- sprzyja odchudzaniu,
- obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu we krwi, przeciwdziałając tym samym miażdżycy.
Wyciąg z karczocha przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu.
Karczochy w kuchni
Karczochy doskonale smakują faszerowane (np. pieczarkami), jako dodatek do makaronów, sałatek lub po prostu polane dipem czy winegretem. Świetnie komponują się z aromatycznymi ziołami (np. bazylią czy pietruszką), cytryną, pomidorami oraz jajkami. Marynowane warzywa można wykorzystać jako przystawkę do dań mięsnych, na zimno i na ciepło. Zmiksowane stworzą doskonałą pastę do kanapek.
Przepis na karczochy zapiekane
Składniki:
- 3 karczochy,
- 3 jajka,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- olej rzepakowy.
Umyte i obrane karczochy skropić sokiem z cytryny. Jajka roztrzepać widelcem i połączyć z posiekaną natką pietruszki oraz dwiema łyżkami parmezanu. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyć przekrojone na pół karczochy. Całość zalać masą jajeczną, posypać bułką tartą i pozostałym parmezanem. Zapiekać w temperaturze 180 °C przez ok. 45 min.
Przeczytaj jeszcze:
Sałatka z arbuzem i fetą – przepis
Domowe sposoby na przeziębienie i grypę – przepisy
konsultacja: Katarzyna Uścińska, dietetyczka