Smaczny, soczysty, doskonale nawadnia i gasi pragnienie – arbuz to idealny owoc na upalne dni, ale nie tylko. Arbuz w ponad 90 procentach składa się z wody, ma silne właściwości moczopędne i dlatego zalecany jest zwłaszcza przy schorzeniach nerek oraz infekcjach układu moczowego. Dobrym pomysłem jest sałatka z arbuzem i fetą, podpowiadamy jak ją przygotować.

Arbuz – właściwości

Jako źródło silnych przeciwutleniaczy, wzmacnia system odpornościowy i chroni przed wieloma chorobami, także nowotworowymi. Neutralizując wolne rodniki, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w arbuzie witaminy A i C obniżają ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Ponadto, dodają energii i witalności oraz sprawiają, że jesteśmy bardziej pobudzeni, zdolni do koncentracji oraz wysiłku.

Spożywanie arbuza korzystnie wpływa na cerę – chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV, nawilża i odmładza.

Czytaj również: Wegetarianie i pescowegetarianie żyją dłużej!

Arbuz – zastosowanie w kuchni

Orzeźwiający, a zarazem słodki smak arbuza nie ma sobie równych. I choć najczęściej sięgamy po soczyste plastry, warto skosztować go także w nieco innej wersji. Na przykład połączony ze słoną fetą, świeżym ogórkiem, pomidorem czy oliwkami, da nam lekką i zaskakującą w smaku sałatkę lub przystawkę. Z kolei w duecie z innymi owocami arbuz stanowi idealny składnik smoothie, sorbetu czy koktajlu. Najlepiej smakuje schłodzony.

Czy wiesz, że?

Warto jeść arbuza z pestkami – pomagają one wyleczyć infekcje bakteryjne, choroby układu pokarmowego, a nawet wrzody żołądka.

Sałatka z arbuzem i fetą – przepis

Składniki:

  • 500 g arbuza,
  • 150 g sera feta,
  •  ¼ czerwonej cebuli,
  •  2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  •  1 łyżka płynnego miodu.

Arbuza delikatnie mieszamy z fetą i cebulą. Polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem i posypujemy miętą. Dla zaostrzenia smaku, możemy delikatnie oprószyć całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sprawdź jeszcze: Melisa – przepis na lekką wiosenną sałatkę z melonem i szynką

Smoothie z arbuza i truskawek – przepis

Składniki:

  • 400 g arbuza bez pestek,
  • 400 g truskawek,
  • garść świeżej mięty,
  • kilka kostek lodu.

Miąższ arbuza (pozbawiony pestek) dzielimy na mniejsze kawałki, truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, płuczemy listki mięty. Następnie wszystkie składniki (razem z kostkami lodu) dokładnie miksujemy w blenderze na gładką, kremową masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy do niej nieco schłodzonej wody.

tekst: Zofia Krasińska

Konsultacja: Katarzyna Uścińska, dietetyczka

Zobacz jeszcze:  Domowe sposoby na przeziębienie i grypę – przepisy

porady zza lady