Kolacja dla seniora – złote zasady
Przede wszystkim warto zadać pytanie o to, co kolacja ma nam zapewnić? Odpowiedź jest prosta: Regenerację komórek w nocy oraz dobry sen. To dwie najważniejsze rzeczy. Jak zadbać o nie najlepiej?
Lekkostrawne dania
Przede wszystkim pamiętajmy, aby nasza kolacja była lekkostrawna. Zrezygnujmy ze wszystkich wzdymających, smażonych, czy tłustych potraw. Unikajmy także ostrych przypraw. Dzięki temu nasze ciało będzie mogło w spokoju strawić pokarm i wykorzystać energię na regenerację, bez zbędnego obciążenia organizmu.
Nie jedz przed snem
Zjedzmy kolację ok. 3 godziny przed snem. Późniejsze jej spożycie może utrudniać nam zaśnięcie.
Produkty gotowane i na parze
Wybierzmy coś gotowanego (z wody lub na parze). To ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ciepła kolacja rozgrzeje organizm i ułatwi zaśnięcie.
Unikaj kawy i alkoholu
Unikajmy alkoholu i kofeiny (czyli kawy, czarnej herbaty, także czekolady). Wypijmy za to delikatną herbatkę ziołową. Doskonale sprawdzą się: mięta, rumianek, melisa czy lawendę. Dobrym wyborem będzie też owoc głogu, który dodatkowo zadba o serce.
Ogranicz sól
Zrezygnujmy ze spożywania: boczku, kiełbas, serów żółtych oraz pleśniowych. Zawierają dużo soli, co może spowodować podniesienie ciśnienia krwi. Zwłaszcza przed snem powinniśmy unikać takich produktów.
Ostrożnie z węglowodanami
Postarajmy się o odpowiednią ilość węglowodanów (np. kasza jaglana, perłowa, kus kus, manna, ryż, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy). Nie przesadzajmy, bo ich nadmiar przekształci się w tkankę tłuszczową, ale zadbajmy, aby znalazły się w naszej kolacji. Pozwoli to na zregenerowanie i wyciszenie komórek mózgowych.
Odpowiednia porcja białka
Jako dodatek wybierzmy: chude mięso (wędliny), mleko i jego przetwory (jogurty, maślanka, ser biały). Pamiętajmy o rybach, które zawierają kwasy omega-3, działające tonizująco na układ nerwowy. Na kolację jednak zrezygnujmy z ryb wędzonych i solonych, te mogą działać niekorzystnie na jakość naszego odpoczynku nocnego.
Bogate w tryptofan
Wybierzmy produkty bogate w tryptofan. To jeden ze składowych białka, który pobudzi wydzielanie hormonów na dobry sen (serotoniny i melatoniny). Brzmi skomplikowanie, ale dla nas oznacza to po prostu wybór indyka, suszonych daktyli, fig, banana, pestek dyni, białego sera, łososia, czy jajka. Przyswajanie tego związku jest lepsze w połączeniu z węglowodanami.
Jak teorię przekuć w praktykę? Oto przykładowe propozycje na kolację, sprawdź nasze przepisy.
Przepisy na kolację dla seniora
Sałatka z kaszy jaglanej z indykiem
Wystarczy ugotować kaszę jaglaną lub kus kus, dodać ugotowane lub upieczone mięso z indyka, odrobinę pestek dyni i obranego ze skórki pomidora.
Naleśniki z twarogiem
Możesz spróbować zrobić bardziej dietetyczne niż zwykle naleśniki: 2 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszaj z jajkiem i odrobiną mleka. Usmaż na patelni beztłuszczowej.
Do masy twarożkowej natomiast, zamiast cukru, słodkiego sosu, czy dżemu, użyjmy banana lub daktyli. Dodatkowa słodycz zbędna. Możesz też spróbować naleśników z twarożkiem na słono (np. z oliwkami, czy pomidorami).
Risotto z rybą i warzywami
Prosta i lekka wersja risotto nie wymaga dodatku śmietanki czy wina. Gotujemy ryż, dodajemy ugotowaną na parze rybę i kawałeczki gotowanych warzyw (np. brokuł). Dodajemy delikatne zioła do smaku. Wybierzmy natkę pietruszki, kminek, cząber, miętę. Raczej zrezygnujmy z nadmiaru soli.
Czytaj też:
Dieta dr Dąbrowskiej - oczyszczająca i zdrowotna dieta
10 zasad zdrowej kuchni – na Dzień Babci i Dziadka
Dieta lekkostrawna zalecana dla osób starszych