Zimą chętniej przyrządzamy herbaciane napary. Niezależnie od tego, czy lubimy odmianę czarną, zieloną czy owocową, napar warto uzupełnić smacznymi i zdrowymi dodatkami. Można je stosować pojedynczo lub łączyć ze sobą w zależności od upodobań. Oto siedem szczególnie wartych uwagi.
Imbir
Działa rozgrzewająco oraz przeciwzapalnie. Można go dodawać zarówno do czarnej, jak i zielonej herbaty. Nadaje naparowi oryginalny zapach i ciekawy smak. Aby przyrządzić herbatę imbirową, należy umyć i obrać pół centymetra korzenia imbiru, pokroić go na drobne kawałki, dodać do herbaty, zalać wrzątkiem i przykryć. Po pięciu minutach herbatka będzie gotowa. Warto tylko odcedzić ją przed wypiciem.
Goździki
Mają właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe, zawierają także przeciwutleniacze chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników. Nadają herbacie wspaniały aromat. W czasie infekcji napar z ich dodatkiem łagodzi ból gardła i kaszel oraz pomaga udrożnić zatkany nos.
Aby przyrządzić napój, trzeba po prostu dodać kilka goździków do liści herbaty, całość zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 minut.
Anyż
Dzięki właściwościom wykrztuśnym i antybakteryjnym może poprawić nasze samopoczucie, gdy męczy nas ból gardła i kaszel. By przygotować napój, wystarczy dorzucić gwiazdkę anyżu do herbaty i zalać gorącą wodą. Po 5 minutach napar jest gotowy.
Cynamon
Poprawia odporność, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Dodatkowo wspomaga trawienie. Aby przygotować aromatyczną herbatę, wystarczy na kilka minut zanurzyć laskę cynamonu w gorącym naparze.
Cytryna
Jest bogata we wzmacniające odporność witaminę C oraz rutynę. Pasuje do każdego rodzaju herbat. Plasterek lepiej jednak wrzucić dopiero wtedy, gdy napój nieco przestygnie, bo wysoka temperatura niszczy witaminę C. Poza tym cytryna w połączeniu z wysoką temperaturą ułatwia przyswajanie niezdrowego glinu obecnego w liściach herbaty.
Pomarańcza
Podobnie jak cytryna obfituje w witaminę C oraz rutynę, ale ma łagodniejszy smak i jest bardziej aromatyczna. Dodatkowo pomarańcza zawiera beta-karoten. Plaster tego owocu (przekrojony na pół) najlepiej dodać do lekko przestudzonej herbaty, by nie niszczyć witaminy C.
Miód
Miód działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Ma w składzie wspierające odporność flawonoidy i witaminę C, a także przeciwutleniacze. Ponieważ jest kaloryczny, trzeba go stosować z umiarem. Uwaga, w temperaturze powyżej 42°C traci większość swoich dobroczynnych właściwości, dlatego należy go dodawać wtedy, gdy herbata jest już letnia, a nie gorąca.