Pyłki roślin
Pyłki roślin stanowią grupę alergenów, która została rozpoznana jako pierwsza. Pyłki dzieli się zależnie od sposobu ich rozprzestrzeniania się na przenoszone przez wiatr i owady. Największy problem dla alergików stanowią pyłki przenoszone przez wiatr, ponieważ są wytwarzane w dużych ilościach i mogą być przenoszone na dalekie odległości (nawet 200 km). Stężenie pyłku w powietrzu zwykle zależy od rodzaju roślinności na danym terenie oraz panującego klimatu.
Wśród najbardziej popularnych wymienia się pyłki traw, drzew i chwastów. Na największą uwagę zasługują trawy, ponieważ w Polsce są najczęstszą przyczyną alergii na pyłki. Ich główny czas pylenia wypada na drugą połowę maja, czerwiec i początek lipca. Z kolei do najważniejszych drzew w kontekście alergizującym zalicza się leszczynę, olchę i brzozę, z których dwie pierwsze mogą kwitnąć jeszcze przed rozwinięciem się liści. Natomiast do uczulających chwastów należą: pokrzywa, bylica, szczaw, komosa, ambrozja i babka. Alergia na pyłki wymaga ciągłego śledzenia kalendarza pylenia i monitorowania stężenia pyłków, co pomaga w ograniczeniu objawów alergii.
Roztocza
Roztocza to organizmy o mikroskopijnej wielkości, występujące w różnych środowiskach, głównie w glebie. Roztocza należą do gromady pajęczaków, a te zdolne do wywołania alergii przynależą głównie do rodziny Pyroglyphidae, z podziałem na mieszkaniowe i magazynowe.
Roztocza mieszkaniowe najczęściej żywią się złuszczonym ludzkim i zwierzęcym naskórkiem, a także pozostałymi resztkami organicznymi. Ich miejscem bytowania są głównie wykładziny, dywany, materace, prześcieradła, poduszki, miękkie obicia mebli oraz pluszowe zabawki. Idealnie rozwijają się w temperaturze o zakresie 22-26°C oraz wilgotności powietrza sięgającej ponad 55%, która jest warunkiem do ich przeżycia.
Dodatkowo roztocza są stale obecne w środowisku domowym, ze szczególnym zwiększeniem występowania na przełomie września i października oraz kwietnia i maja. Dlatego osoby uczulone na roztocza mają objawy alergii przez cały rok z pogorszeniem samopoczucia w okresie wzrostu ich liczebności.
Grzyby pleśniowe
Grzyby wytwarzają dużą ilość zarodników, dzięki którym się rozmnażają oraz które powodują rozwój objawów alergii u osób podatnych. Grzyby należą do grupy alergenów obecnych w powietrzu przez cały rok, z uwzględnieniem szczególnie wysokich stężeń w okresie letnio-jesiennym. Zarodniki grzybów pleśniowych są bardzo małe (ok. 3-10 μm), dzięki czemu łatwo przedostają się do dolnych dróg oddechowych i mogą wywoływać choroby takie jak astma lub nieżyt nosa.
Z niewiadomych przyczyn dzieci są bardziej wrażliwe na alergeny pleśni niż dorośli. W przypadku zarodników grzybów również istnieje podział na zewnątrzdomowe i wewnątrzdomowe, które różnią się zawartością w powietrzu w ciągu roku. W przeciwieństwie do zewnątrzdomowych unoszą się w powietrzu przez cały rok i są obecne głównie w pomieszczeniach zamkniętych, nieprzewiewnych o dużej wilgotności, słabej wentylacji oraz z niewielkim dostępem do światła, np. w piwnicy, drewnianych domkach, altanach, pralniach.