Parowar – 6 powodów, dla których warto go mieć. Znasz wszystkie?

Brakuje Ci czasu na przyrządzanie pełnowartościowych posiłków każdego dnia? To wcale nie oznacza, że musisz zadowolić się niezdrowym, gotowym jedzeniem. Na szczęście na rynku istnieją urządzenia, które znacznie ułatwiają ułożenie zbilansowanej diety, a przy tym minimalizują czas spędzony w kuchni. Jednym z takich sprzętów jest parowar, dobrze znany wśród miłośników zdrowego odżywiania. Dlaczego warto w niego zainwestować? Przedstawiamy 6 argumentów.
Parowar

Artykuł sponsorowany

Źródło: Materiały partnera

Spis treści

W skrócie – czym jest parowar?

Parowar to proste urządzenie, którego praca opiera się na, jak wskazuje nazwa, działaniu parze wytwarzającej się z podgrzewanej wody. Parowary najczęściej mają układ pionowy, czyli złożone są z kilku – zazwyczaj trzech – komór ustawionych na sobie. Na każdej z nich możemy ułożyć inny rodzaj posiłku, np. warzywa, mięso czy ryż. Jedzenie ogrzewane jest przez parę wodną, dzięki czemu dania w rezultacie są gotowe bez konieczności korzystania z tłuszczu.

Reklama

Czemu warto mieć parowar? 6 argumentów

1.Szybki obiad nie będzie problemem

Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz na to czasu? Z parowarem nie będzie to żadną wymówką. Urządzenie umożliwia przygotowanie całego dania za jednym razem. Zapomnij o pieczeniu ziemniaków w piekarniku, przypiekaniu kotletów na patelni i grillowaniu warzyw. Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz produkty i włożysz je do parowaru. Sprzęt resztę zrobi sam. Nie musisz też obawiać się o przypalenie czy wykipienie, sprzęt może pracować, kiedy Ciebie nie będzie w kuchni. Warto wybrać sprzęt z minutnikiem (np. Zelmer 37Z011: https://www.neonet.pl/parowary/parowar-zelmer-37z011.html), który poinformuje o zakończonym przyrządzaniu dania.

2.Zdrowiej się nie da

Jeśli szukasz sposobu na zdrowe gotowanie w domu, nie mogłeś lepiej trafić. Parowar elektryczny dzięki wykorzystywaniu gorącej pary wodnej nie potrzebuje żadnego tłuszczu do przygotowania potraw. Jedyne, co musisz zrobić, to wlać wodę do pojemnika. Możesz też ją dowolnie przyprawić lub użyć bulionu. Gotowane potrawy zachowują cenne składniki odżywcze i witaminy, a także są pozbawione dodatkowego tłuszczu.

3.Idealny kompan przy odchudzaniu

Dania z parowaru są nie tylko zdrowsze, ale też mniej kaloryczne. Osoby odchudzające się mogą więc ułożyć swój jadłospis w oparciu o potrawy gotowane w parowarze. Są lepiej strawne, nie obciążają żołądka, a przez mniejszą kaloryczność wspomagają odchudzanie.

4.Mniej bałaganu w kuchni

Jeśli gotowanie kojarzy Ci się z górą naczyń do zmywania, to kolejny powód, że parowar jest sprzętem dla Ciebie. Gotowanie w parowarze nie wymaga brudzenia garnków ani patelni. Kiedy danie będzie gotowe, wystarczy przemyć urządzenie. Dzięki braku używanego tłuszczu nie będzie to trudne ani czasochłonne.

5.Rozbudzenie kreatywności

Od lat jesz te same dania i nie masz pomysłów na urozmaicenie swojego jadłospisu? Po zakupie parowaru z pewnością się to zmieni. Parowary z pewnością rozbudzają kreatywność – nie możemy już przygotowywać tych samych posiłków. Łosoś z ryżem i masłem czosnkowym, omlet z warzywami, słodkie kluski na parze czy chińskie bułeczki baozi – możliwości są nieograniczone.

6.Lepsze samopoczucie

Jeżeli chcesz zmienić coś w swojej diecie, ale nie do końca wiesz, jak do tego podejść… parowar może odmienić Twoje podejście do gotowania. Jest nie tylko prosty w obsłudze, ale przede wszystkim poprawia samopoczucie. Zdrowe, pełne mikroelementów potrawy, przekładają się na zmniejszenie wzdęć, lepsze wyniki badań i pozbycie się poczucia przesytu po jedzeniu.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!