Jakie czynniki wpływają na szybsze gojenie ran?

Czas leczy rany. To prawda, ale do sprawnego i prawidłowego gojenia potrzeba nieco więcej. Proces ten przebiega najlepiej, kiedy nie brakuje nam składników odżywczych i regularnie dostarczamy je z pożywienia. Dowiedz się, co jeść by trudno gojące się rany w końcu zniknęły.
Starsza kobieta i mężczyzna trzymająca się za ręce
Źródło: Materiały partnera
Spis treści

Starszy wiek, otyłość, cukrzyca, infekcje, niedobory odporności, choroby nerek i wątroby, palenie papierosów, radioterapia, a także, w przypadku ran pooperacyjnych, wydłużony czas zabiegu i lokalizacja, to wszystko czynniki wydłużające proces gojenia rany. Ponadto, prawidłowego gojenia ran nie obserwuje się u osób niewłaściwie odżywionych. Organizm, który nie otrzymuje z pożywieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych, nie dysponuje materiałem, z którego mógłby odbudować zniszczoną tkankę. To dlatego każda osoba posiadająca trudno gojące się rany, bądź wybierająca się na zabieg operacyjny powinna przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. 

Bez białka nie ma gojenia ran

Białko, a dokładniej wchodzące w jego skład aminokwasy dostarczane z pożywieniem, można wyobrazić sobie jako małe cegiełki, które po wchłonięciu przez organizm posłużą do odbudowania tkanek w miejscu rany. Ponadto, odpowiednia ich ilość to także prawidłowe działanie układu odpornościowego. Z tego względu w menu na trudno gojące się rany nie może zabraknąć produktów bogatych w białko. Szczególnie cenne będą te zwierzęce, takie jak: jaja, chude mięso, chude ryby, a także mleko i produkty mleczne. Uzupełnienie powinny zaś stanowić roślinne źródła białka, takie jak soja, ciecierzyca, soczewica, nasiona grochu i fasoli, a także kasze, migdały i orzechy. Oczywiście należy je uwzględnić w jadłospisie, jeśli nie powodują problemów trawiennych i są dobrze tolerowane. 

Białko i co jeszcze?

Na trudno gojące się rany przyda się także odpowiednia ilość witamin i składników mineralnych dostarczanych z pożywieniem. Bardzo istotna jest witamina C, która bierze udział w tworzeniu kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność skóry, a także wspiera układ odpornościowy. Jej źródłem są pomidory, czerwona papryka, natka pietruszki, kiszona kapusta, truskawki, czarna porzeczka, a także owoce cytrusowe. W menu nie może zabraknąć produktów dostarczających dobrych tłuszczów o działaniu przeciwzapalnym, czyli tłustych ryb, oleju lnianego, rzepakowego, oliwy z oliwek i orzechów. Oleje roślinne i orzechy to także źródło witaminy E, która pełni rolę przeciwutleniacza. Orzechy, obok mięsa i produktów pełnoziarnistych, jak kasze, dostarczą do organizmu także cynku, który jest niezbędny w procesie regeneracji skóry i istotny u wszystkich, u których występują trudno gojące się rany.

Kiedy uważne komponowanie diety to za mało

Jeśli mimo usilnych starań trudno gojące się rany nie znikają, możliwe, że organizm nie jest w stanie przy pomocy tradycyjnej diety dostarczyć wszystkich składników koniecznych w procesie regeneracji. W takiej sytuacji, warto rozważyć z lekarzem możliwość wzbogacenia diety o doustne preparaty odżywcze. Są one łatwe do spożycia, ponieważ najczęściej mają formę płynną. W małej objętości zawierają nie tylko spore ilości energii, ale także, zazwyczaj komplet składników odżywczych. Dobrze, gdyby obok cennego białka, zawierały one także immunoskładniki, takie jak arginina, nukleotydy i kwasy tłuszczowe omega-3. Preparaty tego typu (np. Impact Oral) są szczególnie polecane na trudno gojące się rany.  

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.