Jak zbadać swoją mikroflorę jelitową?

Świat naukowy coraz częściej donosi o zależnościach, jakie istnieją pomiędzy naszymi jelitowymi drobnoustrojami a naszym stanem zdrowia. Dlatego też coraz częściej wykonywane są badania oceniające skład mikroflory jelitowej. Informacja na ten temat pozwala ustalić przyczynę problemów zdrowotnych oraz zastosować właściwe leczenie.
Badanie mikroflory jelitowej
Źródło: Materiały partnera
Spis treści

Badania mikroflory jelitowej

Na podstawie niewielkiej próbki kału możliwe jest poznanie, jakie bakterie i grzyby zamieszkują nasze jelita. Większość badań mikroflory jelitowej wykrywa gatunki z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus, Escherichia coli, Clostridium oraz grzyby Candida. Dokładny zakres znacznie może różnić się w zależności od poszczególnych testów.

W ramach niektórych z dostępnych badań mikroflory jelitowej możliwa jest analiza próbki pod kątem obecności m.in. kalprotektyny, zonuliny, elastazy trzustkowej czy sekrecyjnej IgA, a także ocena właściwości fizykochemicznych kału jak jego konsystencja, kwasowość, obecność krwi utajonej czy niestrawionego pokarmu. Taka analiza pozwala na skuteczniejsze określenie źródła ewentualnych problemów zdrowotnych ze strony układu pokarmowego.

Wynik badań mikroflory jelitowej umożliwia lepsze dobranie właściwego leczenia. Określenie proporcji różnych mikroorganizmów w jelitach jest podstawą do ustalenia probiotykoterapii. Odpowiednie probiotyki, zawierające żywe szczepy bakterii o działaniu prozdrowotnym, pozwalają poprawić skład mikroflory, za czym idzie uzyskanie pozytywnych korzyści związanych z jej funkcjami.

A jakie funkcje spełnia mikroflora jelitowa?

Mikroflorą jelitową nazywamy wszelkie drobnoustroje, które zamieszkują jelito grube. Skład mikroflory każdego człowieka znacznie się różni, ponieważ uzależniony jest od wielu czynników. Jednakże właściwym stanem jest przewaga bakterii i grzybów o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Natomiast gdy dojdzie do przewagi mikroorganizmów chorobotwórczych mówimy o dysbiozie.

Wśród prozdrowotnych działań mikroflory jelitowej jest:

  • zwalczanie antagonistycznych mikroorganizmów,
  • udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych,
  • produkcja witamin z grupy B i witaminy K,
  • tworzenie jelitowego układu odpornościowego,
  • uszczelnianie bariery jelitowej,
  • produkcja składników koniecznych do budowy komórek jelit.

Kiedy dochodzi do dysbiozy?

Na stan mikroflory wpływa bardzo dużo czynników, dzięki czemu mikroflora każdego człowieka jest wyjątkowa. Jednakże wpływ niektórych substancji i wydarzeń może doprowadzić do dysbiozy, czy zaburzenia prawidłowej dla danego człowieka mikroflory.

Wśród czynników, które odpowiadają za rozwój dysbiozy, jest dieta bogata w wysoko przetworzone pokarmy, antybiotykoterapia, przewlekłe działanie stresu, a także obecność zanieczyszczeń w pokarmach i otoczeniu - wymienia mgr Katarzyna Startek, dietetyk Zdrowegeny.pl - platformy zrzeszającej największe i najnowocześniejsze laboratoria diagnostyczne w Polsce.

Stan dysbiozy skutkuje rozwojem zaburzeń odporności, z czym wiąże się większa podatność na infekcje i różnorodne choroby. U osób z dysbiozą jelit obserwuje się również liczne dolegliwości pokarmowe, a także zwiększone ryzyko alergii, chorób przewodu pokarmowego, układu neurologicznego czy zaburzeń autoimmunologicznych.