Chyba trudniej o bardziej tradycyjnie polską potrawę niż bigos. Jest w nim wszystko to, co stereotypowo kojarzy się z polską kuchnią – kapusta, grzyby leśne, cebula, mięso, smalec!

Bigos jest wystarczająco ciężkostrawny i bardzo rozgrzewa, co przy surowych (niegdyś!) zimach było niezwykle ważne. Wydawałoby się, że żadną miarą nie da się tego przepisu unowocześnić. A jednak! Bigosem mogą zajadać się zarówno zwolennicy staropolskiej kuchni, jak i pasjonaci nowych żywieniowych trendów. Poniżej propozycja zarówno dla jednych, jak i dla drugich.

Bigos wg przepisu Babci:

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg różnych kiełbas
  • 60 dag gotowanej szynki
  • 24 suszone prawdziwki
  • 20 suszonych śliwek
  • 4 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • po ok. 10 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i rozgniecionych owoców jałowca
  • kilka liści laurowych
  • sól , pieprz
  • smalec do smażenia

Wykonanie:

  1. Kapustę posiekać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dorzucić ziele angielskie, pieprz, jałowiec i liście laurowe. Całość gotować na małym ogniu ok. 2 godzin.
  2. Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok. 20 minut. Następnie odcedzić, wywar wlewając do kapusty, a grzybki pokroić w paski i dorzucić do reszty.
  3. Mięso i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Kiełbasy pokroić w talarki i razem z małymi plasterkami szynki delikatnie podsmażyć na patelni. Następnie wrzucić wszystko do kapusty i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
  4. Na koniec dorzucić pokrojone śliwki i miód. Doprawić solą i pieprzem.

bigos babci

Bigos wg przepisu Wnuczki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 3 duże marchwie
  • garść suszonych grzybów
  • 30 suszonych śliwek
  • 3 szklanki zielonej soczewicy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowy

Wykonanie:

  1. Grzyby i soczewicę namoczyć ok. 4 godzin wcześniej. Następnie ugotować (osobno) i odstawić.
  2. Kapustę i cebulę posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Śliwki pokroić w plastry.
  3. Cebulę podsmażyć w garnku na oleju, dodać marchew i kapustę. Zalać ok. 5 szklankami wody i gotować ok. 40 minut. Po 30 minutach dodać śliwki i odcedzone grzyby (wodę po grzybach zostawiając).
  4. Wywar z grzybów przelać do garnka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i skrobię. Zagotować.
  5. Wszystkie składniki wymieszać z kapustą i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.

kapusta

 

Czytaj: Babcia i wnuczka gotują: pierogi” >>

Czytaj: Babcia i wnuczka gotują: sernik” >>