Kolor sałaty informuje o szybkości działania antyoksydantów
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami, powstałymi w organizmie zarówno w wyniku reakcji metabolicznych, jak i tymi pochodzącymi z zewnątrz, np.: z dymu papierosowego, wysoko przetworzonej żywności czy zanieczyszczonego powietrza. Wolne rodniki uszkadzają błony komórkowe, a także DNA i białka wchodzące w skład enzymów. Zachwianie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, np.: nowotworów, chorób serca, udarów mózgu czy cukrzycy, dlatego tak ważne jest spożywanie pokarmów zawierających antyoksydanty.
Naukowcy od dawna wiedzieli, że sałata jest bogata w przeciwutleniacze. Teraz, dzięki analizie dokonanej przez zespół badaczy z UPV/EHU-University of the Basque Country, wiadomo również, że kolor sałaty jest powiązany z tym, jak szybko te przeciwutleniacze działają. Wykorzystując elektronowy rezonans paramagnetyczny, badacze zaobserwowali różnice w zachowaniu kinetycznym związków występujących w różnych gatunkach sałaty. Eksperymenty wykazały, że zielonolistna sałata Batavia zawiera rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze charakteryzujące się powolną i średnią prędkością działania, czerwona sałata Oak Leaf zawiera związki działające z prędkością średnią i szybką, a sałata posiadająca liście czerwone i zielone, z gatunku Marvel of Four Seasons, posiada związki działające ze wszystkimi wyróżnionymi prędkościami.
Dr. Pérez-López, naukowiec wydziału Plant Biology and Ecology w UPV/EHU’s Faculty of Science and Technology wyjaśnia: „Fakt występowania związków, które reagują z różną prędkością nie znaczy, że niektóre z nich są lepsze albo gorsze od innych. Jeśli spożywamy jedzenie, które powoduje aktywność wolnych rodników, niektóre przeciwutleniacze poradzą sobie z nimi szybciej. Ale jest także ważne, aby nasze ciała pozyskiwały pożywienie z antyoksydantami działającymi wolniej, aby utrzymać ich działanie w dłuższym okresie czasu. Właśnie dlatego mówi się o tym, że korzystnie jest mieszać różne rodzaje sałat, ponieważ posiadają różne, dopełniające się wzajemnie właściwości”.
Także David Wolfe, ekspert zdrowego odżywiania i autor książki Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, podkreśla jak wiele informacji dostarcza nam kolor pokarmu. Wolfe sugeruje, aby, szukając roślin najbogatszych w antyoksydanty, sięgać po te charakteryzujące się najgłębszymi kolorami, począwszy od zieleni roślin liściastych czy np. spiruliny, aż po brązy ziaren kakaowca i intensywne czerwienie jagód goji. Warto pamiętać, że takie pokarmy nie tylko mogą zapobiegać wielu chorobom, ale również opóźniają efekty procesu starzenia.