- WZMACNIA ODPORNOŚĆ: zawiera antyoksydant nazywany glutationem, który pomaga wzmacniać odporność organizmu.
- Dba o ZDROWE SERCE i ZDROWY UKŁAD KRĄŻENIA: dostarcza tzw. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, chroniąc tym samym przed zawałem i chorobami układu krążenia. Zawierają też kwas foliowy, pomagający kontrolować poziom homocysteiny, uważanej za czynnik rozwoju miażdżycy.
- Zapewnia ODPOWIEDNI POZIOM CUKRU WE KRWI: awokado zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu polecane jest cukrzykom oraz osobom walczącym z nadwagą.
- Dba o ZDROWY WZROK: zawiera luteinę i zeaksantynę niezbędne do ochrony narządu wzroku. Pomagają chronić m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniami plamki żółtej.
- Wspomaga ODCHUDZANIE: zawiera dużo błonnika; udowodniono również, że po zjedzeniu awokado, dłużej czujemy się syci.
- ODMŁADZA: dzięki wysokiej zawartości witaminy E, beta karotenu, a także innych antyoksydantów dostępnych w łatwo przyswajalnej formie, niweluje działanie wolnych rodników (które powodują niszczenie i starzenie się komórek ciała), chroniąc tym samym przed starzeniem się organizmu.
- Pomaga przy NADCIŚNIENIU i obniża ryzyko wystąpienia udaru: zawiera dużą ilość potasu, mikroelementu niezbędnego do regulacji ciśnienia krwi.
- Ma właściwości PRZECIWDEPRESYJNE i ODSTRESOWUJĄCE: dzięki kompleksowi witamin z grupy B, których zawiera kompleks.
- Pomaga przy ANEMII: dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza i miedzi, które potrzebne są do odpowiedniego wytwarzania i regeneracji czerwonych krwinek.
- Wspomaga PRACĘ MÓZGU: dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych i lecytyny. Tym samym przeciwdziała demencji i chorobie Alzheimera.
Ale to nie wszystko. „Kropkę nad i” stanowi fakt, że awokado, oprócz swoich zachwycających właściwości zdrowotnych… świetnie smakuje! Dojrzałe, lekko miękkie awokado można stosować zamiast masła, dodając w kawałeczkach do dań i sałatek, czy też przygotować z niego pyszną pastę kanapkową, np. w poniższy sposób:
Jedno dojrzałe awokado wybrać ze skórki, usuwając pestkę. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, 5 łyżek serka twarogowego, przyprawy (sól, pieprz, słodką paprykę) i wedle uznania 2-3 listki bazylii. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeść jako dodatek do kanapki.
Zachęcam do próbowania i dzielenia się wrażeniami!