Rozgrzewające dania na jesień

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza? Podpowiadamy, jak zmienić naszą dietę na bardziej rozgrzewającą, a jednocześnie lekką i zdrową.



Dieta rozgrzewająca zastosowana jesienią może nie tylko poprawić nasze samopoczucie, ale wzmocnić odporność naszego organizmu. Współczesna moda na dietę dostosowaną do pór roku przyszła do nas z Azji, a konkretnie z Chin. Zgodnie z kuchnią tzw. 5 przemian produkty spożywcze dzielą się na te, które mają właściwości rozgrzewające, ochładzające i neutralne dla naszego ciała. Nawet, jeśli taki podział wydaje się nam abstrakcyjny, warto sprawdzić na własnej diecie, jak pozytywne efekty może przynieść wzbogacenie menu w rozgrzewające produkty i dania.

Po pierwsze: jedz mniej wychładzających produktów

Warto zacząć od wyeliminowania z diety produktów, które wychładzają nasz organizm, takich jak: surowe warzywa i owoce (przede wszystkim cytrusy), jogurty, twarogi oraz wszelkie wyroby zawierające białą mąkę. Oddziaływanie termiczne produktów na nasz organizm zmienia się podczas gotowania, dlatego sięgając po warzywa i owoce lepiej je najpierw ugotować lub upiec. Wzbogaćmy naszą dietę w owocowe kompoty i zupy warzywne, wyszukujmy przepisy na gotowane i duszone dodatki do drugiego dania – polecamy zwłaszcza rozgrzewające buraczki na ciepło lub podduszoną marchewkę z groszkiem.

Po drugie: rozgrzewaj się już od śniadania

Jakie śniadanie rozgrzeje nas na wiele godzin? Polecamy mieszankę gotowanych zbóż lub kaszę jaglaną. Taki posiłek urozmaicą gotowane morele lub brzoskwinie i orzechy. Te dodatki wzbogacą naszą dietę w błonnik, witaminy oraz magnez, cynk i selen – mikroelementy, które dodatkowo wzmocnią naszą odporność. Lepiej ograniczyć ilość wypijanej na śniadanie kawy, gdyż działa ona wychładzająco na nasz organizm. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie początku dnia bez kawy, wybierzmy kawę gotowaną lub kawę zbożową. Miłośników herbaty zachęcamy do dodania do naparu rozgrzewających przypraw: odrobina cynamonu lub goździków sprawi, że od razu poczujemy się cieplej.

Po trzecie: wybieraj rozgrzewające zioła i przyprawy

Jakie przyprawy mają działanie rozgrzewające? Przede wszystkim: papryczka chilli, pieprz, chrzan, kardamon, majeranek, kminek, rozmaryn, anyż, jałowiec i imbir. Rozgrzewające przyprawy nie tylko sprawią, że poczujemy się cieplej i na dłużej to ciepło zachowamy, ale mogą być pomocne dla osób mających skłonności do depresji, senności, utraty koncentracji czy cierpiących na tzw. syndrom zimnych dłoni lub stóp. Przekąska lub danie z rozgrzewającymi przyprawami sprawdzi się świetnie, gdy wrócimy zmarznięci do domu – przyprawy poprawią krążenie i sprawią, że dość szybko poczujemy się cieplej. Aby regularnie dostarczać naszemu organizmowi energii i rozgrzewających potraw, powinniśmy podzielić nasze dzienne menu na 4-5 posiłków.

Odpowiednio skomponowana dieta rozgrzewająca może nie tylko sprawić, że będziemy się czuć cieplej w chłodne dni, ale może także wzmocnić naszą odporność i wspomóc nas w walce z przeziębieniem. Warto spróbować i przekonać się… na własnym ciele.

 
Więcej z kategorii Dieta
Co szkodzi wątrobie?
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz
Czy wiesz, że keczup może być zdrowszy niż surowy pomidor?
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
Jadłospis seniora z cukrzycą
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?