„Czy muszę zrezygnować ze słodyczy?” – to pytanie często zadawane przez cukrzyków. Odpowiedź jest krótka: unikać trzeba cukru, co nie oznacza rezygnacji ze smaku słodkiego.

Warto wiedzieć, jak kontrolować zawartość cukrów w swojej diecie, czym są substancje słodzące i jakie ich rodzaje są dostępne na rynku.

Rola cukrów w cukrzycy

Przez cukry rozumiemy mono- i disacharydy obecne w żywności, czyli glukozę, fruktozę, galaktozę, laktozę, maltozę, sacharozę i ramnozę.

Cukry, w tym cukier biały (sacharoza), powodują szybkie zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Niedostateczne wydzielanie insuliny u chorych na cukrzycę sprawia, że poziom glukozy we krwi nie jest regulowany i wyrządza liczne szkody.

Czytaj także: Dieta osób starszych z cukrzycą

Bądź świadomym konsumentem!

Czytaj etykiety. Powstaje coraz więcej produktów przeznaczonych dla cukrzyków, dzięki którym można łatwiej kontrolować zawartość cukru w diecie. Możesz korzystać z produktów niezawierających cukrów, o niskiej zawartości cukrów lub bez dodatku cukrów.

  • nie zawiera cukrów” – maksymalna zawartość cukrów 0,5 g na 100 g lub 100 ml produktu,
  • o niskiej zawartości cukrów” – zawiera nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g produktu w formie stałej i 2,5 g na 100 ml produktu płynnego,
  • bez dodatku cukrów” – do produkcji nie zostały dodane cukry ani inne substancje stosowane ze względu na właściwości słodzące, np. miód.

Uwaga! Jeśli w danym produkcie cukry występują naturalnie, na etykiecie powinna pojawić się informacja: „zawiera naturalnie występujące cukry”. Sytuacja taka może dotyczyć soków owocowych, które nawet dodatkowo niedosładzane, zawierają cukry.

Zamienniki cukru

Zamiennikami cukru nazywamy niskokaloryczne lub bezkaloryczne substancje posiadające smak słodki. Poniżej lista zamienników dopuszczonych do obrotu w Polsce, jak również ich oznaczenia wg systemu Unii Europejskiej, których możesz szukać na etykietach produktów spożywczych:

Poliole

Intensywne substancje słodzące

Nazwa

Oznaczenie

Nazwa

Oznaczenie

sorbitol E 420 acesulfam K E 950
mannitol E 421 aspartam E 951
izomalt E 953 kwas cyklaminowy E 952
maltitol E 965 sacharyna E 954
laktitol E 966 taumatyna E 957
ksylitol E 967 neohesperydyna DC E 959
suklaroza E 955
sól aspartamu i acesulfamu E 962

Więcej: Słodcy cukrzycy – czyli cukier czy słodziki? Wszystko o polilolach, intensywnych substancjach słodzących i… stewii!

Czytaj także: Przykładowy jadłospis seniora z cukrzycą