Stypa to poczęstunek organizowany dla gości uroczystości pogrzebowej.To tradycja typowo słowiańska, kultywowana w naszej części Europy. Sprawdź, ile kosztuje stypa w restauracji i kogo zaprosić na uroczystość po pogrzebie.

Co to jest stypa?

Stypa jest uroczystym posiłkiem, zazwyczaj obiadem, organizowanym przez rodzinę po pogrzebie bliskiej osoby, aby uczcić pamięć o zmarłym. Uroczystość odbywa się bezpośrednio po zakończeniu pochówku. Zaproszenie na stypę po pogrzebie otrzymują członkowie rodziny, ewentualnie najbliżsi przyjaciele, zwykło się też zapraszać gości, którzy przybyli na pogrzeb z daleka.

Sprawdź: Ile kosztuje pogrzeb? (miejsce na cmentarzu, trumna, ceremonia)

Stypa to inaczej konsolacja. Consolatio po łacinie oznacza ulgę, pocieszenie i w pewnej mierze źródłosłów ten oddaje istotę współcześnie urządzanych spotkań

Ale konsolacja to nie jedyne zamienne określenie.

Stypa – synonimy

Stypa inaczej określana jest też między innymi jako:

  • tryzna,
  • strawa,
  • poczesne,
  • chleb żałobny,
  • pogrzebiny,
  • boży obiad,
  • ubogi obiad.

Nie są to jednak nazwy stosowane współcześnie, większość z nich wyszła z powszechnego użycia.

Czytaj też: Jak czyścić nagrobki

Skąd się wzięła stypa?

Konsolacja jest obyczajem kultywowanym głównie przez Słowian. Słowo stypa wywodzi się od łacińskiego słowa stipis, co można tłumaczyć jako składkową ofiarę. Nazwa ta około XVI wieku zaczęła wypierać dawne słowiańskie określenie – tryzna. Tryzny były starym zwyczajem, polegającym na ucztowaniu na grobach zmarłych, a szczególnym umiłowaniem w czasie tych uczt darzono miód pitny.

Kiedy organizuje się stypę?

Stypa jest zazwyczaj pierwszą aktywnością po pogrzebie i kilku ciężkich dniach dzielących śmierć bliskiego od jego pochówku. Ma więc znaczenie psychologiczne, stanowiąc wytchnienie, będąc swego rodzaju powrotem do normalności, chociaż na ten jeden moment. Takie spotkanie z przyjaciółmi i rodziną pozwala ukoić pierwszy ból po stracie bliskiej osoby i odnaleźć pocieszenie wśród bliskich.

Stypa bywa pierwszym momentem, kiedy można się uśmiechnąć, choćby przez łzy. Jeśli zmarły jest wspominany w trakcie poczęstunku, to przeważnie biesiadnicy starają się nadać opowieścią pogodny ton. Podczas stypy jest też wreszcie czas, by na moment oderwać się od żałoby i porozmawiać na inne tematy.

Ile kosztuje stypa w restauracji?

Ile kosztuje konsolacja od osoby oraz łącznie? Ciężko mówić o czymś takim jak cennik. Wszystko zależy od liczby gości, zamówionych posiłków oraz ogólnego poziomu cen w danej restauracji. Lokale oferują zestawy na stypę w cenie 30, 70, 120 złotych za osobę. Przyjmując umownie, że zaproszenie otrzyma 20 osób i każda z nich zamówi danie za 50 złotych – wtedy koszt stypy wyniesie 1000 złotych.

Przeczytaj także: Zachowek. Warto o nim wiedzieć

Stypa z tradycyjnym menu

Restauracje w menu przewidzianym na stypę nie stawiają szczególnie na oryginalność, dominuje tradycyjna kuchnia z naszej części Europy. Z zup najczęściej na stole w czasie stypy stawiane są:

  • rosół,
  • żurek,
  • barszcz czerwony.

Drugie dania to ziemniaki, mięso, surówki, w różnych konfiguracjach, a co za tym idzie – cenach. Z mięs podaje się kotlety schabowe, de volaille’e (devolay’e), pieczenie wołowe, kurczaki. Do tego ciasto (serniki, szarlotki) i napoje.

Czy organizować stypę?

Temat konsolacji jest dość delikatny. Wiele osób uważa stypę za obyczaj nieadekwatny do powagi chwili. Z pewnością jeśli ktoś czuje, że sam psychicznie nie jest w stanie spożywać posiłku przy stole biesiadnym albo też uważa, że ze względu na szacunek dla zmarłego, nie jest to właściwy moment na rodzinne imprezowanie – stypy nie powinien wyprawiać. Z drugiej strony zwykło się uważać, że podjęcie obiadem przynajmniej gości przybyłych z daleka jest wymogiem elementarnej kultury i gościnności.

Czytaj też: Pogrzeb świecki – jak wygląda ceremonia pogrzebowa bez księdza?