Dynia to warzywo kojarzące się z jesienią. Warto skorzystać z wyjątkowych wartości dyni i przyrządzić z niej sezonowe dania. Witamina A, potas, wapń – dynia ma w sobie to wszystko. Sprawdź, jaki wpływ może mieć dynia na twoje zdrowie.

Dynia – pełna witamin i minerałów

Dynię można jeść bez specjalnego zwracania uwagi na kalorie, ponieważ jest naprawdę niskokaloryczna – 100 g dostarcza nam zaledwie 28 kcal. Najwięcej pozytywnych właściwości mają dynie o intensywnym, pomarańczowym kolorze. Zawierają dużo witaminy A, B, C, potasu, wapnia, fosforu, a do tego są pozbawione sodu. Dlatego dynia jest wskazana w diecie stosowanej przy leczeniu nadciśnienia i w odchudzaniu. Warzywo to działa także odkwaszająco na nasz organizm i poprawia odporność. Warto zwrócić uwagę na to, że dynia nie traci większości swoich właściwości po ugotowaniu. Ze względu na dość wysoki indeks glikemiczny (IG=75) dynia nie jest najlepszym warzywem dla diabetyków. Im bardziej pomarańczowa skórka i miąższ dyni, tym więcej witaminy A, B1 i PP.

 

Pestki dyni – jeszcze większa skarbnica witamin i minerałów

Pestki dyni są bardzo zasobnym źródłem wielu mikroelementów i witamin. 100 g pestek dyni pokrywa aż 150% dziennego zapotrzebowania na magnez, 170% na fosfor, 215% na cynk oraz około 80% zapotrzebowania na cynk u kobiet i 50% – u mężczyzn. Cynk ma bardzo dobry wpływ na naszą skórę i na cerę – rozjaśnia ją i wygładza, wzmacnia i przyspiesza gojenie ran. W pestkach dyni znajduje się też dużo witaminy B3, 100 g pestek pokrywa aż 30% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Pestki dyni zawierają także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli, które pomagają w walce z miażdżycą. Wspomagają nas także w ogólnej ochronie układu krążenia i wątroby. Podobne właściwości ma także olej z pestek dyni. Pamiętajmy jednak, by nie podgrzewać oleju, a po otwarciu butelki przechowujmy go w lodówce, aby nie stracił swoich właściwości.

 

Lecznicze właściwości dyni

Dzięki unikalnej zawartości witamin i mikroelementów, dynia obniża ciśnienie i działa moczopędnie. Polecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie. Pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody, zmniejsza, a nawet likwiduje obrzęki. Dynia ma także dobroczynny wpływ na nasze serce, gdyż obniża poziom cholesterolu. Wysoka zawartość wapnia, magnezu i potasu powoduje odkwaszenie organizmu. Warto pamiętać, że długotrwałe zakwaszenie może objawiać się zaburzeniami w przemianie materii, niestrawnością, bólami głowy i wypryskami na skórze. Dieta bogata w dynię może być także z powodzeniem stosowana przez osoby odchudzające się. Dynia jest nie tylko niskokaloryczna, ale bardzo sycąca. Dodatkowo zawiera dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i utrudnia przyswajanie tłuszczów. Co ciekawe, pestki dyni mogą być także z powodzeniem stosowane w walce z pasożytami wewnętrznymi, takimi jak owsiki, glisty ludzkie czy lamblia. Substancją działającą leczniczo w tym przypadku jest kukurbitacyna, zawarta w błonce pokrywającej pestki dyni. Najwięcej kukurbitacyny mają młode, świeże i miękkie pestki dyni, dlatego kurację odrobaczającą najlepiej stosować wczesną jesienią.  Wystarczy zjeść na czczo około 150-200 świeżo wyłuskanych pestek dyni, a po 2-3 godzinach zażyć środek przeczyszczający, który pomoże nam pozbyć się pasożytów wewnętrznych. Warto przeprowadzić taką kurację choćby profilaktycznie – nie zaszkodzi nam z pewnością, a może pomóc.

Jak jeść dynię? Jednym z najprostszych przepisów na potrawę z tym pomarańczowym warzywem jest zupa lub leczo, do którego wystarczy dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę. Polecamy także placuszki z tartej dyni, które doskonale sprawdzą się jesienią na naszym stole.