Odkryty kilka lat temu przepis na kompot wigilijny, przygotowywany z suszonych owoców. Cała rodzina popija go z przyjemnością!

Ten kompot przekonał moją rodzinę do polubienia suszu owocowego, o wartościach którego bezskutecznie przekonywałam przez lata.

A wystarczył tylko odpowiedni sposób podania. Odkryłam go kilka lat temu i od tego czasu gości na naszym wigilijnym stole. Jest bardzo chętne spożywany – nawet z dokładką…

Kompot wigilijny – przygotowywany z suszonych owoców. Skład:

  • po 5 dag suszonych owoców (śliwek, gruszek, jabłek, moreli)
  • pół szklanki cukru
  • rodzynki, cynamon
  • skórka z cytryny lub pomarańczy
  • kilka gożdzików

Umyte owoce zalać zimną wodą, na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Zagotować wodę z gożdzikami, cynamonem i cukrem. Wlać do niej owoce wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać skórkę z cytryny i rodzynki. Gotować ok 10 min, przykryć, przestudzić.

Podawać w szklaneczkach lub kompotierkach. Ja robię porcję zwielokrotnioną.

 

Zobacz też inne przepisy Pani Basi. Jak przygotować nalewkę z żurawiny?