Zbieranie grzybów staje się coraz popularniejszą formą relaksu i wypoczynku blisko natury. Ciepłe, wrześniowe dni i przelotne deszcze sprzyjają miłośnikom grzybobrania. Podpowiadamy: jak, gdzie i kiedy szukać grzybów, by znaleźć.

Jakie grzyby wybierać?

Grzyby rosną praktycznie wszędzie, jednak tylko niektóre są jadalne, a tylko wybrane spośród nich uznawane są za kulinarne specjały. Istnieją gatunki grzybów, które wchodzą w skład leków, inne mogą niszczyć uprawy roślin i zbiory, a jeszcze inne mogą być dla nas śmiertelnie trujące. Dlatego jedną z podstawowych zasad każdego grzybiarza powinno być zbieranie tylko tych grzybów, co do których mamy 100% pewność, że są jadalne. Nie należy przeprowadzać prób smakowych z nieznanymi gatunkami grzybów, gdyż może to zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Najbezpieczniej jest wybierać te gatunki grzybów, które mają charakterystyczne rurki od spodu kapelusza, takie jak podgrzybki i borowiki. Lepiej nie zbierać grzybów z blaszkami, gdyż właśnie wśród nich znajdują się śmiertelnie niebezpieczne gatunki. Nie zbierajmy także młodych grzybów, które nie mają w pełni wykształconych owocników. Młode grzyby mogą być do siebie bardzo podobne i łatwo pomylić trujący gatunek z jadalnym. Nie zbierajmy także grzybów starych, przerośniętych, przejrzałych, gdyż z wiekiem mogą wytwarzać się w nich substancje szkodliwe dla zdrowia.

Gdzie i kiedy zbierać?

Określenie „rosnąć szybko, jak grzyby po deszczu” ma w sobie wiele prawdy. Na grzybobranie najlepiej wybrać się po deszczu. Lepiej jednak nie zbierać grzybów, gdy jeszcze pada, bo będą zawierały dużo wody. Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że w pobliżu określonych gatunków drzew występują często konkretne gatunki grzybów. Dzieje się tak dzięki mikoryzie, czyli związkowi grzybów z określonymi gatunkami drzew. Jeśli szukamy podgrzybków, to najlepiej zaglądać pod sosny i świerki. Borowiki rosną najczęściej pod sosnami, świerkami, dębami i bukami, a koźlarze mamy największe szanse znaleźć pod brzozami lub topolami.

Unikajmy zbierania grzybów przy drogach i terenach przemysłowych, gdyż łatwo wchłaniają one pyły i zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie. Nie wybierajmy się także na grzybobranie do parków narodowych lub rezerwatów przyrody. Zgodnie z prawem nie wolno zbierać i wynosić z tych chronionych obszarów grzybów, ani roślin.

Jak zbierać grzyby?

Zbierając grzyby warto zadbać o grzybnię, by w miejscu znalezionego przez nas grzyba mógł wyrosnąć kolejny. Najprzyjaźniejszym dla grzybni sposobem zbierania grzybów jest ich wykręcanie. Pozostały po owocniku dołek przykryjmy delikatnie liśćmi lub ziemią, by zabezpieczyć grzybnię. Zbieranie grzybów poprzez odłamanie lub odcięcie nóżki jest nie tylko szkodliwe dla grzybni, ale może nam także utrudnić rozpoznanie grzyba. Zebrane grzyby najlepiej wkładać do koszyków lub łubianki. Unikajmy zbierania ich do torebek foliowych, gdyż przy ograniczonym dostępie powietrza grzyby łatwo ulegają zaparzeniu, zepsuciu i staja się pożywką dla bakterii i pleśni. W takich warunkach nawet w jadalnych grzybach mogą wytworzyć się szkodliwe dla ludzi lub trujące substancje. Wybierając się na grzyby z małymi dziećmi nie spuszczajmy ich z oczu, gdyż zaciekawione kolorowymi grzybami, mogą zechcieć zerwać lub spróbować, jak smakuje np. barwny muchomor.

Zachęcamy do skorzystania ze słonecznej pogody i wybrania się na rodzinne grzybobranie lub zbieranie grzybów w gronie znajomych. Warto wykorzystać te piękne, ciepłe, wrześniowe dni i móc cieszyć się smakiem i zapachem grzybów przez najbliższe miesiące.