Pisaliśmy ostatnio o tym jak wartościowa może być kasza. Zwłaszcza w diecie seniora. Dziś specjalnie dla Państwa 5 pomysłów na dania z kaszą. Niech stanowią bazę dla dalszych inspiracji i kulinarnych eksperymentów.

Przeczytaj poprzedni tekst: Kasza w diecie seniora

1. Kasza gryczana z gotowanym burakiem i makrelą

Czyli doskonały przepis na obiad. Kasza gryczana uchodzi za najzdrowszą z kasz. Buraki zawierają mnóstwo antyoksydantów, dobrze działają na wytwarzanie krwi, zapobiegają chorobie Alzheimera. Makrela natomiast zawiera dużą ilość kwasów omega-3, znanych ze swojego dobroczynnego wpływu m.in. na pamięć i odporność.

Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj (w dowolnych, ulubionych proporcjach) z oczyszczoną makrelą i pokrojonym, ugotowanym burakiem. Dodaj odrobinę cebulki lub ogórka kiszonego (drobno pokrojone w kosteczkę) dla zaostrzenia smaku. Posyp ulubionymi ziołami i… delektuj się smakiem zdrowia.

2. Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Banalnie prosty przepis, a nada nowego powiewu tradycyjnym kanapkom. Zamiast obkładać chleb zwyczajowym żółtym serem, czy wędliną, posmarujmy go pastą z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Wystarczy ugotować 2 szklanki kaszy jaglanej i zmiksować ją z ok. 3/4 słoiczka suszonych pomidorów. Dodać ulubionych ziół do smaku i gotowe!

Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera mnóstwo witamin, mikroelemntów i łatwo przyswajalnego białka. Pomidory natomiast to źródło m.in. likopenu, zapobiegającego niektórym nowotworom.

3. Kasza kukurydziana z miodem i cynamonem, orzechami

Propozycja na słodką przyjemność. 4-5 łyżek kaszy kukurydzianej (bardzo lekkostrawna)zalać wrzątkiem i ugotować. W tym czasie na suchej patelni podprażyć łyżeczkę płatków migdałowych i 2 drobno pokrojone orzechy laskowe . Gdy kasza będzie gotowa, wymieszać ją z łyżeczką cynamonu, dodać łyżeczkę miodu i posypać podprażonymi migdałami i orzechami. Orzechy dostarczą zdrowych tłuszczy i wspomogą układ nerwowy. Cynamon zadba o wyrównanie poziomu cukru we krwi (ważne dla cukrzyków!), a miód dostarczy całej gamy mikroelementów.

4. Zapiekanka z kaszy manny z twarożkiem i jabłkami

Słodka przekąska lub rozgrzewające śniadanie. Potrzebujemy:

  • szklankę kaszy manny
  • mleko
  • odrobina twarożku
  • 2 jabłka
  • cynamon

Szklankę kaszy manny ugotować na mleku. Odstawić na ok. 10 min., a następnie podzielić kaszę na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i rozprowadzić na niej połowę twarożku. Połowę obranych i pokrojonych na plasterki jabłek ułożyć na serku. Posypać cynamonem. Następnie znów położyć warstwę sera i owoców. Na wierzchu rozsypujemy resztę kaszy i pozostałe plasterki jabłek.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż jabłka zbrązowieją.

5. Zupa krem z warzyw z kaszą jęczmienną

Idealny pomysł na zimowy obiad. Rozgrzeje, w łatwoprzyswajalnej wersji dostarczy witamin i składników odżywczych, a na dodatek będzie pysznie smakować.

Przygotuj:

  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • pietruszkę + łyżeczkę natki pietruszki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • przyprawy: curry, imbir, sól morską, ziele angielskie, liść laurowy

Kaszę jęczmienną ugotuj z odrobiną przyprawy curry. Obierz warzywa, pokrój je w kostę i ugotuj wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną soli. Gdy będą miękkie, zmiksuj je z wywarem, w którym się gotowały. Dopraw curry i imbirem.Podawaj z kasza jęczmienną i natką pietruszki.

6. A na koniec pomysł na wyjątkowy deser

Czekoladowy krem – budyń z kaszy jaglanej i awokado:

  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 dużego awokado
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki zmiksować.
Awokado dostarcza zdrowych tłuszczy, obniża poziom złego cholesterolu, dba o układ nerwowy i układ krążenia. Kakao dostarcza magnezu i antyoksydantów, wpływa na polepszenie nastroju. Miód wzmaga odporność. Zatem taki deser to istna bomba nie tylko smakowa, ale także odżywcza!

Nie ma więc na co czekać. Zapraszam do próbowania i eksperymentowania. Smacznego!

fot. Derbeth, wikipedia.org