Kiedy świat pędzi coraz szybciej, kiedy ciągle gdzieś gonimy, kiedy musimy walczyć o każdą chwilę z bliskimi, bo po prostu na bycie ze sobą nawzajem nie ma zupełnie czasu, trzeba na nowo odkryć miejsce, gdzie spotykać się po prostu trzeba. Inaczej nie przeżyjemy. Taką przestrzenią bez wątpienia jest kuchnia!

Jedzenie wszakże to element konieczny dla naszej egzystencji, a przy tym źródło przyjemności i świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu. Kierowani tą myślą chcielibyśmy zaprosić naszych Czytelników do nowej serii – „Babcia i wnuczka gotują”. Będziemy w niej prezentować zawsze dwa różne przepisy na tę samą potrawę – jeden będzie tradycyjny, prosto z babcinego notatnika, drugi nowoczesny – niczym z ulubionego bloga kulinarnego wnuczki. Będziemy łączyć to, co staropolskie z tym, co aktualnie na topie i uwzględniające bieżące trendy żywieniowe. Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną Państwu do gustu, zainspirują zarówno młodych, jak i tych nieco starszych do eksperymentowania w kuchni i będą stanowić podstawę dla wymiany doświadczeń.

Z racji zbliżających się wielkimi krokami Świąt startujemy z przepisami świąteczno-noworocznymi. Później nie zabraknie propozycji na karnawał, na codzienne obiady, na rodzinne uroczystości, na słodko, na słono, na wielkie uroczystości. Za każdym razem tradycyjnie i po polsku oraz współcześnie i modnie. Będzie niezwykle smacznie! Polecamy i zachęcamy do lektury naszych pierwszych propozycji.

Czytaj: „Babcia i wnuczka gotują: bigos” >>

Czytaj: Babcia i wnuczka gotują: pierogi” >>