Z nietolerancjami pokarmowymi boryka się bardzo wielu Polaków – schorzenia te opierają się na niewłaściwej reakcji organizmu na dany składnik spożytego pokarmu. Przebieg nietolerancji pokarmowych często jest niespecyficzny, co z kolei utrudnia prawidłową diagnostykę – wielu chorych nie jest więc nawet świadomych swojego problemu.

Jakie symptomy świadczą o występującej u nas nietolerancji pokarmowej?

Najczęściej występującym typem nietolerancji pokarmowej jest ten IgG zależny. W przebiegu nietolerancji tego typu, układ odpornościowy chorego nadmiernie produkuje przeciwciała klasy IgG przeciwko nietolerowanym pokarmom. Skutkuje to różnorodnymi objawami klinicznymi, które często nawet nie wiążą się bezpośrednio z przewodem pokarmowym.

U pacjenta z nietolerancją pokarmową IgG zależną mogą więc pojawić się zaparcia, mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, ogólne osłabienie organizmu, zwiększona męczliwość, zmiany skórne, trądzik, zaburzenia widzenia, migreny, bóle mięśni, bóle stawów, nagłe zmiany nastroju, zmiany zachowania czy stany lękowe – mówi Magdalena Sikora, specjalista portalu Zdrowegeny.pl

Symptomy te pojawiają się zwykle po upływie doby (do 96 godzin) od spożycia produktu nietolerowanego. Należy także zaznaczyć, że niewykryte i nieleczone IgG zależne nietolerancje pokarmowe to ryzyko komplikacji, wśród których wymienia się otyłość, cukrzycę typu 2, przewlekłe niedożywienie, niedokrwistość, choroby wątroby czy zaburzenia płodności.

W jaki sposób wykryć nietolerancję pokarmową?

Nietolerancje pokarmowe IgG zależne występują w każdym wieku – stwierdza się je zarówno u małych dzieci, jak i u osób dorosłych i osób starszych. Do przyczyn ich rozwoju zalicza się takie czynniki jak przewlekłe stosowanie niektórych leków (antybiotyki, aspiryna), przewlekły stres, choroby autoimmunologiczne, choroby nowotworowe czy choroby bakteryjne i wirusowe.

Na prawidłowe zdiagnozowanie nietolerancji IgG zależnej pozwalają jedynie badania krwi – w ramach tych testów we krwi pacjenta mierzony jest poziom przeciwciał IgG specyficznych dla danych produktów. Nadmierne stężenie tych przeciwciał oznacza, że dana nietolerancja u nas występuje – dodaje Magdalena Sikora.

Wynik przeprowadzonego badania (zobacz listę badań na https://zdrowegeny.pl/test-nietolerancje-pokarmowe) dokładnie wskaże więc, które pokarmy są szkodliwe dla naszego organizmu – dzięki tej wiedzy pacjent może natomiast podjąć odpowiednie działania, które doprowadzą do cofnięcia się lub znacznego osłabienia choroby (nietolerancje IgG zależne są bowiem schorzeniami odwracalnymi), a tym samym do ustąpienia występujących dolegliwości, poprawy samopoczucia i jakości życia.

Działaniem tym jest dieta eliminacyjna lub dieta rotacyjna. Dieta eliminacyjna opiera się na całkowitym wykluczeniu z diety nietolerowanego produktu na jakiś czas (np. na pół roku), natomiast istotą diety rotacyjnej jest zamienne spożywanie produktów nietolerowanych z tymi nieszkodliwymi – dietę rotacyjną należy jednak stosować tylko w przypadku nietolerancji słabych lub umiarkowanych.