Melisa uspokaja, pomaga w zasypianiu, przynosi ulgę przy bólach brzucha, zwalcza wirusa opryszczki. Sprawdź jakie jeszcze zastosowanie ma melisa i jak przyrządzić pyszną sałatkę z dodatkiem melisy.

Pięknie pachnące cytryną liście (z powodu tego niezwykłego owocowego aromatu melisa zwana jest także cytrynowym zielem) są znane ze swoich wyjątkowych właściwości leczniczych.

Melisa na nerwy

Melisa jest szczególnie polecana na ukojenie nerwów. Składniki jej olejku eterycznego – cytral i kariofilen mają bowiem działanie uspokajające. Warto po nią sięgnąć, gdy jesteśmy zdenerwowani, rozdrażnieni, zestresowani. Kubek aromatycznego naparu może także bardzo pomóc w zaśnięciu. Ponadto tonizujący wpływ melisy na układ nerwowy, sprawia, że przynosi ona ulgę przy bólach głowy.

Melisa na lepsze trawienie

Cytrynowe ziele działa również rozkurczająco. Dzięki temu może pomóc przy dolegliwościach żołądkowych (wzdęciach, zaparciach, gazach). Ponieważ dodatkowo pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając w ten sposób trawienie, dobrze nam zrobi po zjedzeniu ciężkostrawnego dania, np. bigosu czy grochówki.

Melisa – broń na wirusy i bakterie

Melisa zawiera także składniki o właściwościach przeciwwirusowych (m.in. taninę i kwasy fenolowe). Pomagają one zwalczać np. wirusa opryszczki. W takim wypadku warto nie tylko pić napar z liści, ale także smarować zmianę maścią zawierającą ziele. Należy również pamiętać, że im szybciej zaczniemy leczenie, tym będzie ono skuteczniejsze.

Zobacz także: Superfood: co to jest spirulina chlorella i jak ją jeść?

Melisa opóźnia procesy starzenia

Regularne picie naparu z liści ziela może sprzyjać obniżeniu stężenia złego cholesterolu we krwi, zapobiegając w ten sposób miażdżycy. I jeszcze jedno, melisa zawiera składniki działające antyoksydacyjnie (witaminę E, beta-karoten i polifenole), które opóźniają procesy starzenia organizmu.

mgr farmacji Ernest Niewiadomski, ekspert DOZ.pl:

„Melisa prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim olejkom eterycznym, flawonoidom, fenolokwasom i triterpenom. Dlatego ważne, żeby tak przygotować napar, by nie stracić nic cennego.

Najlepiej hodować melisę w przydomowym ogródku. Jeśli kupujemy susz, to powinien on być jak najmniej rozdrobniony, najlepiej w listkach. Łyżkę suszonego ziela lub dwie łyżki świeżych poszarpanych listków zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy pod przykryciem przez 15–20 min. Ze względu na lotne właściwości olejku eterycznego napar należy pić zaraz po zaparzeniu 2–3 razy dziennie.”

Czytaj także: Jak parzyć herbatę?

Melisa – przepisy

Delikatny, lekko cytrynowy zapach i orzeźwiający smak melisy sprawiają, że  roślina ta jest bardzo ceniona w kuchni. Wykorzystuje się ją nie tylko do przyrządzenia uspokajającej herbatki. Całe, soczyście zielone liście doskonale sprawdzą się w roli oryginalnego składnika sałatki owocowej lub warzywnej, aromatycznego dodatku do napoju czy też pięknej dekoracji deseru.

Posiekane listki nadadzą ciekawy smak zupie, nadzieniu do mięs, zapiekance, daniom z jajek (by nie straciły aromatu, najlepiej wsypać je pod koniec gotowania, pieczenia czy smażenia). Można je dodać do twarożku, domowego pesto czy masła ziołowego.

 

Przepis na wiosenną sałatkę z melisą

 

* 1 mała salaterka mieszanki sałat (karbowanej, roszponki, rukoli) oraz listków melisy

* 3 plasterki suszonej szynki (parmeńskiej lub sorrano)

* 1/2 czerwonej papryki

* 1/2 żółtej papryki

* filiżanka pokrojonego na kawałki melona

* 1 łyżka oliwy

* 1 łyżka soku z cytryny

* szczypta soli i cukru

 

Umyj i osusz liście sałaty oraz melisy. Opłucz, a następnie drobno poszatkuj oba rodzaje papryki. Podziel na mniejsze kawałki szynkę. Pokrój plaster melona. Wymieszaj składniki. Przygotuj sos: dokładnie połącz oliwę z sokiem z cytryny (możesz do tego użyć spieniacza do mleka), dopraw odrobiną soli i cukru. Zalej nim sałatkę.

tekst: Agata Wójcicka

porady zza lady