Na chwilę obecną jesteśmy w stanie przygotowywać kawę na wiele różnych sposobów. Posługując się odpowiednimi przyprawami i dodatkami można odkryć jej kolejne oblicze, wykorzystując do tego różnorodne kombinacje. Co jest jednak kluczowe w technice przygotowania kawy? Jakże by inaczej – dobry ekspres.

Artykuł partnera

Na początek odrobina historii. Nasiona kawowca zostały sprowadzone do Europy około szesnastego wieku. Jednak wykorzystywane były już znacznie wcześniej w Etiopii, gdzie je odkryto. Zakłada się, że to w tamtych okolicach opracowano metodę prażenia ziaren, a następnie wytwarzaniu z nich energetyzującego napoju. Początkowo zdania na temat kawy były bardzo podzielone. Uznano ją za napój niesmaczny, a nawet szkodliwy. Jednak z czasem odkrywano jej nowe właściwości, dzięki czemu przyciągała do siebie coraz więcej zwolenników. Jedną z pierwszych właściwości jaką przypisywali kawie badający ją ludzie, była pomoc w zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.

Kofeina stawia na nogi

Niezaprzeczalnie jest to najpopularniejszy napój z tak wysoką zawartością kofeiny. Cechuje się działaniem pobudzającym, wspomagającym koncentrację, także pamięć, głównie krótkotrwałą. W niewielkich ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak należy pamiętać, że kawa jak każda używka jest w stanie uzależnić. Częste spożycie napojów z dużą zawartością kofeiny skutkuje zwiększonym ryzykiem zawału serca. Dziennie spożycie nie powinno przekraczać dwóch filiżanek. Kofeina w takiej ilości nie będzie stwarzała ryzyka dla naszego zdrowia.

Ciężka praca baristów

Przez długi czas parzenie kawy polegało jedynie na zalaniu wrzącą wodą zmielonych ziaren. Do tej pory wiele osób nadal wykorzystuje tę metodę. Jednak ilość sposobów, dzięki którym możemy cieszyć się jej aromatem, jest znacznie większa. Zazwyczaj zależy to od rodzaju kawy, jaki chcemy przygotować. Barista nie tylko zna się na różnych gatunkach kawy. Musi być w stanie odpowiednio dopasować metodę przygotowywania. Bardzo pomocne są w tym różnego rodzaju ekspresy do kawy, które ułatwiają wiele czynności. Barista musi jednak wiedzieć jak się nim posługiwać, a także jak zadbać o jego konserwacje. Dodatkowo istotnym czynnikiem w zawodowym parzeniu kawy jest znajomość rodzajów mleka.

Ekspres do kawy – w nim tkwi tajemnica

Profesjonalny sprzęt wykorzystywany w pracy baristy wymaga od obsługującego niemałego doświadczenia. Dla zwykłego człowieka, który nie miał wcześniej styczności z takim sprzętem, mógłby być zbyt trudny do obsługi. Dla takich osób producenci ekspresów do kawy przygotowali automatyczne ekspresy ciśnieniowe ze spieniaczem mleka, dedykowane dla pomieszczeń domowych czy biurowych. Są znacznie prostsze w obsłudze, a konserwacja również w dużym stopniu odbywa się automatycznie. Jeden przycisk wystarczy, byśmy mogli cieszyć się wspaniałym aromatem i smakiem wydobywającym się z naszej filiżanki. W zależności od modelu jaki wybierzemy, wybór napoi jest nieraz bardzo bogaty. Niektóre egzemplarze umożliwiają opcję zaparzenia kawy, wykorzystując telefon jako pilot. Jesteśmy więc w stanie zaparzyć swoją ulubioną kawę nie wychodząc nawet z łóżka.

Alternatywa – ekspres przelewowy

Jednak nie każdy jest w stanie zafundować sobie taki ekspres. Z pewnością nie dla każdego będzie to konieczny nabytek do jego kuchni. Dla osób mniej wymagających rozwiązaniem może okazać się wybór ekspresu przelewowego. Jest to znacznie mniej kosztowny zakup. Jednocześnie nadal możemy cieszyć się wygodnym sposobem parzenia aromatycznej kawy. Obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna. Czas wymagany do zaparzenia dużej ilości kawy jest znacznie krótszy niż w przypadku ciśnieniowych ekspresach, głównie z uwagi na czas ostygnięcia grzałki przed ponownym uruchomieniem. Ekspresy przelewowe nie spotykają się z tego rodzaju problemami. Ponadto, jak już zostało wspomniane powyżej, konserwacja tego sprzętu jest niezwykle ważna. Pozwala nam przedłużyć funkcjonowanie ekspresu, a także cieszyć się pełnią aromatu przy każdym użyciu. Z uwagi na kamień osadzający się w zbiorniku powinniśmy wymieniać wodę, przynajmniej raz dziennie. W czyszczeniu nie wykorzystujemy zmywarki. Do zewnętrznego czyszczenia powinna wystarczyć zwilżona gąbka z wodą. Płyn do naczyń powinien być wykorzystywany tylko w przypadku większych zabrudzeń.

Co piszczy na rynku?

Na rynku nie brakuje ofert ekspresów, zarówno tych ciśnieniowych, jak i przelewowych. Jednak bądźmy ostrożni, bo ekspres ekspresowi nierówny. Jeśli nie chcemy być rozczarowani jakością parzonej w nim kawy, raczej sięgajmy po sprawdzony sprzęt uznanych producentów. Wśród nich zaś jednymi z najlepszych (jeśli nie najlepszymi) są ekspresy marki De’Longhi. Bogaty katalog ekspresów do kawy tej marki można z łatwością znaleźć w Internecie: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy.