Niezwykły wygląd karczocha przyciąga wzrok. To warzywo jest jednak nie tylko efektowne, ale też bardzo zdrowe. Poznajcie prosty przepis na karczochy zapiekane, dzięki niemu karczochy będą mogły częściej gościć na waszych stołach. 

Bogate w witaminy, składniki mineralne i cenne przeciwutleniacze karczochy powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej. Zielone zwarte liście kryją soczyste dno kwiatowe, nazywane sercem. To najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część rośliny. Oryginalne i subtelne w smaku, choć lekko gorzkawe, serce karczocha urozmaici niejedną potrawę.

Czytaj też: Domowe sposoby na przeziębienie i grypę – przepisy

Karczochy – właściwości

Karczochy są cenionym składnikiem zdrowej, niskokalorycznej diety (100 g to tylko 47 kalorii). Zawarta w nich cynaryna:

  • poprawia trawienie,
  • przyspiesza metabolizm
  • i reguluje poziom cukru we krwi,
  • jest też skutecznym lekiem na zaparcia.

Błonnik wraz z innymi składnikami wspomaga pracę jelit, daje uczucie sytości oraz zapobiega nagłym napadom głodu.

Z kolei zawarta w nich niacyna:

  • sprzyja odchudzaniu,
  • obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu we krwi, przeciwdziałając tym samym miażdżycy.

Wyciąg z karczocha przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu.

Zobacz: Sałatka z arbuzem i fetą – przepis

Karczochy w kuchni

Karczochy doskonale smakują faszerowane (np. pieczarkami), jako dodatek do makaronów, sałatek lub po prostu polane dipem czy winegretem. Świetnie komponują się z aromatycznymi ziołami (np. bazylią czy pietruszką), cytryną, pomidorami oraz jajkami. Marynowane warzywa można wykorzystać jako przystawkę do dań mięsnych, na zimno i na ciepło. Zmiksowane stworzą doskonałą pastę do kanapek.

Przepis na karczochy zapiekane

Składniki:

  • 3 karczochy,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • olej rzepakowy.

Umyte i obrane karczochy skropić sokiem z cytryny. Jajka roztrzepać widelcem i połączyć z posiekaną natką pietruszki oraz dwiema łyżkami parmezanu. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyć przekrojone na pół karczochy. Całość zalać masą jajeczną, posypać bułką tartą i pozostałym parmezanem. Zapiekać w temperaturze 180 °C przez ok. 45 min.

Przeczytaj jeszcze: Przepisy kulinarne: pomysł na szybki obiad – botwina

tekst: Zofia Krasińska

konsultacja: Katarzyna Uścińska, dietetyczka

porady zza lady