Czy wiesz, że poziom „dobrego cholesterolu” w organizmie ma wpływ na funkcje poznawcze? HDL pomaga na dłużej zachować pamięć. Sprawdź, co jeszcze odkryli naukowcy.

Dotychczas ustalono, że problemy sercowo-naczyniowe, zaburzenia funkcji poznawczych, cukrzyca i otyłość są czynnikami ryzyka choroby Alzheimera. Teraz postanowiono także sprawdzić, jaki jest związek pomiędzy poziomem tłuszczu we krwi a ryzykiem demencji, okazuje się bowiem, że „profil lipidowy” (obejmujący całkowity cholestrol, HDL, LDL oraz trójglicerydy) jest zwykle zmieniany przez szereg czynników, w tym przy chorobie Alzheimera.

Kilkuletnim badaniom poddano 3.700 osób w wieku ponad sześćdziesiąt lat, które nie miały kłopotów z pamięcią. Monitorowano u nich (poprzez wykonywanie określonych testów) zmiany w profilu lipidowym oraz pamięci. Przykładowo, w ramach badania pamięci uczestnicy mieli powtórzyć dwadzieścia usłyszanych parę chwil wcześniej wyrazów. Niezdolność do powtórzenia więcej niż pięć uznano za osłabienie pamięci.

Okazało się, że ludzie z niskim poziomem dobrego cholesterolu (mniej niż 0,4 grama na litr) odznaczali się o 27 procent wyższym ryzykiem problemów poznawczych niż osoby o HDL powyżej 0,6 g / l. Wraz z upływem lat odkryty zwiazek był jeszcze silniejszy.

Aby zadbać o odpowiedni poziom dobrego cholesterolu HDL, trzeba zachować zdrową masę ciała. Poza tym warto dostarczać sobie witaminę E, C i beta karoten, ponieważ chronią one cholesterol przed utlenianiem. Składniki te są w owocach i warzywach, razowym pieczywie czy płatkach owsianych.

Źródło: Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.