W ramach cyklu „Pobyt tolerowany. Cykl działań edukacyjno-kulturowych” Bytomskie Centrum Kultury zaprasza na warsztaty kulinarne skierowane specjalnie dla seniorów.

Od 8 do 13 grudnia Bytowskie Centrum Kultury zaprasza na cykl prezentacji „”HartOFFanie Teatrem”, w ramach których odbędą się spotkania skupione wokół programu „Pobyt tolerowany. Cykl działań edukacyjno-kulturalnych”.

Program ten ma na celu podjęcie dyskusji wokół problemu uchodźstwa oraz imigracji, a także budowanie pozytywnych relacji między społeczeństwem, a uchodźcami, którzy szukają azylu w naszym kraju. W związku z tym planowanych jest kilka spotkań, które przybliżą nieco obcą kulturę, wskażą na problem nietolerancji, a także ideę gościnności.

Specjalnie dla seniorów przeznaczono warsztaty kulinarne „Obce smaki”, podczas których możliwe będzie poznanie oraz skosztowanie kaukaskiej kuchni. Wspólne gotowanie stanie się również pretekstem do rozmów o problemie uchodźstwa, posłuchania o doświadczeniach uchodźców, a także poznania unikalnych przepisów na kaukaskie dania.

Warsztaty kulinarne „Obce smaki” odbędą się 10 grudnia w Centrum Sztuki Współczesnej Kronika, na ul. Rynek 26 w Bytomiu, o godzinie 17.00. Wstęp jest bezpłatny.