PORTAL DLA SENIORÓW
 

Żywienie medyczne - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego

Dlaczego jemy? Po to, aby żyć! Każdy produkt dostarcza nam unikalnej kombinacji składników odżywczych niezbędnych do życia. Czym od tradycyjnej żywności wyróżnia się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego? Przeczytaj i dowiedz się już dziś, czym jest żywienie medyczne!
Kobieta na wizycie u dietetyka

Artykuł sponsorowany

Źródło: Materiały partnera
 

 

U osób zdrowych dostarczenie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach jest możliwe, jeśli przestrzegają one zasad prawidłowo zbilansowanej diety. Oznacza to, że w jadłospisie powinno pojawić się od 3 do 5 różnorodnych posiłków, w których nie zabraknie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i mlecznych, a także mięsa, ryb, jaj, roślin strączkowych, orzechów i dobrych tłuszczów. Produkty z poszczególnych grup różnią się, ale żaden z nich nie może stanowić wyłącznego źródła pożywienia dla osoby dorosłej, ponieważ nie zawiera kompletu składników odżywczych potrzebnych do życia. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, czyli…

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego to żywność, która została stworzona dla osób, które nie są w stanie przy pomocy zwykłych produktów spożywczych dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach. W swoim składzie, tak jak produkty tradycyjne, może zawierać białko, tłuszcz, węglowodany oraz wszystkie witaminy i składniki mineralne, ale w odróżnieniu od nich w celowo dobranych formach i ściśle określonych wzajemnych proporcjach. Część produktów z tej grupy jest kompletna pod względem odżywczym, co oznacza, że zawiera w sobie wszystkie składniki odżywcze potrzebne do życia i może stanowić jedyne źródło pożywienia dla osoby chorej. Oczywiście żywienie medyczne może być także elementem klasycznego jadłospisu. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może występować w formie doustnych preparatów odżywczych o płynnej konsystencji przypominającej produkty mleczne lub sok albo w formie proszku. Produkty te często dostępne są w dobrze znanych smakach jak waniliowy, truskawkowy czy czekoladowy. Żywienie medyczne zawsze musi być stosowane pod kontrolą i zgodnie z zaleceniami lekarza, ponieważ potrzeby każdego organizmu w okresie choroby mogą być inne.

Kiedy stosuje się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego?

Najczęściej żywienie medyczne jest stosowane w tych przypadkach, w których w wyniku choroby organizm ma ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną możliwość przyjmowania, trawienia, wchłaniania, wykorzystania i wydalania posiłków lub konkretnych składników odżywczych. Ponadto lekarz może zaproponować stosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jeśli zaobserwuje u chorego niedożywienie, niezamierzoną utratę masy ciała, trudno gojące rany lub przed i po zabiegu operacyjnym. O rodzaju stosowanych preparatów decyduje zawsze lekarz, ponieważ żywność medyczna różni się między sobą właściwościami. Można wśród niej spotkać produkty wysokobiałkowe (np. Resource Protein, Resource Instant Protein), wysokoenergetyczne (np. Resource 2.0), zawierające immunoskładniki (np. Impact Oral) oraz produkty dedykowane osobom z konkretnymi schorzeniami jak, np. cukrzyca (np. Resource Diabet Plus).

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)