Szacuje się, że spośród 400 tys. Polaków zmagających się z demencją, aż 80% osób stanowią chorzy na Alzheimera1. Choroba zaczyna się zupełnie niewinnie – od sporadycznego gubienia rzeczy, poprzez trudności z przypominaniem sobie słów. W stadium zaawansowanym pacjent wymaga całodobowej opieki. Dlatego tak ważne jest określenie czynników ryzyka – po to, aby móc skutecznie zapobiegać temu poważnemu schorzeniu.
Czynniki wpływające na rozwój choroby Alzheimera
Przyczyna Alzheimera do tej pory nie została ustalona. Wyróżnia się natomiast zespół czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby. Zalicza się do nich m.in.:
- wiek,
- niski poziom wykształcenia,
- wysoki poziom homocysteiny,
- urazy głowy,
- niektóre narażenia zawodowe,
- nadciśnienie tętnicze,
- stres,
- depresja2.
Ciekawostką może być fakt, że ryzyko rozwoju tej choroby wzrasta u osób starszych, które przeszły COVID-19. Największe prawdopodobieństwo zauważono u kobiet powyżej 85. roku życia3.
Powszechnie uważa się, że wiek jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka. Szacuje się, że na Alzheimera zapada nawet 7% dorosłych po ukończeniu 65. roku życia4.
Warto także podkreślić, że wpływ na rozwoju choroby może mieć nieprawidłowa dieta – a dokładniej niedostateczna podaż kwasów omega-3. Przeprowadzone badania pokazały, że u osób z największym stężeniem DHA ryzyko rozwoju choroby zmniejszyło się o 49% – w porównaniu do osób z najniższym stężeniem tych kwasów w organizmie5.
Choroba Alzheimera a dziedziczenie
Choroba Alzheimera aż w 85% przypadków jest tzw. chorobą sporadyczną. Oznacza to, że najczęściej nie dziedziczy się jej wprost od osoby spokrewnionej. Zaledwie 15% zachorowań ma związek z czynnikami genetycznymi6.
Jeśli chodzi o predyspozycje rodzinne, udało się wyodrębnić trzy geny odpowiedzialne za uwarunkowaną genetycznie postać choroby. Są to:
- PSEN 1,
- PSEN 2,
- APP7.
Dwa pierwsze są odpowiedzialne za powstawanie białek uczestniczących w tworzeniu białka amyloidowego, które odkłada się w trakcie rozwoju choroby Alzheimera. Natomiast trzeci gen odpowiada za kodowanie białka, z której powstaje amyloid.
Warto przy tym podkreślić, że dla postaci Alzheimera wywołanej mutacją jednego z trzech genów są charakterystyczne wczesne objawy. Mogą występować u osób pomiędzy 30. a 50. rokiem życia.
Czy chorobie Alzheimera można zapobiec?
Uwarunkowana genetycznie postać choroby Alzheimera rozwija się dość rzadko. To dobra wiadomość, ponieważ – poprzez modyfikację stylu życia – można zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia schorzenia.
Zdrowo się odżywiaj
Codzienna dieta powinna obfitować w produkty pochodzenia roślinnego. Mowa przede wszystkim o olejach roślinnych, które – z uwagi na bogatą zawartość DHA – mogą mieć wpływ na ograniczenie rozwoju choroby.
Znaczenie ma także zwiększenie spożycia ryb lub – jeśli z jakichś powodów nie można ich jeść, włączenie do diety np. miękkiej margaryny z zawartością oleju z mikroalg morskich. Za przykład może posłużyć Optima Neuro.
Trenuj umysł
Czy wiesz, że nie tylko twoje ciało powinno być w dobrej formie? Treningu wymaga również mózg – po to, aby na dłużej zachował młodość. Im bardziej wyćwiczony, tym mniej podatny na chorobę Alzheimera oraz inne odmiany demencji.
Trenować możesz na różne sposoby – począwszy od czytania książek, poprzez rozwiązywanie krzyżówek i innych łamigłówek, a skończywszy na zdobywaniu nowej wiedzy. Wybierz aktywność, która najbardziej cię cieszy – dzięki temu połączysz przyjemne z pożytecznym.
Choroba Alzheimera wcale nie musi cię dotknąć. Warto ograniczyć ryzyko jej rozwoju – na tyle, jak bardzo pozwalają możliwości w tym zakresie.