W polskich sklepach zaczynają pojawiać się coraz to bardziej egzotyczne produkty. Często nie wiemy, w jaki sposób je jeść czy do czego użyć, dlatego bronimy się przed nowościami i omijamy je szerokim łukiem, bazując wciąż na tym, co znane i kupowane od wielu, wielu lat. A to duży błąd!

Oto 5 super produktów, których ze względu na niesamowite właściwości odżywcze powinniśmy spróbować:

1. Awokado

O właściwościach zdrowotnych awokado można by opowiadać godzinami. Wystarczy wspomnieć, że awokado pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, chroniąc tym samym przed zawałem i chorobami układu krążenia. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości potasu, pomaga przy nadciśnieniu i obniża ryzyko wystąpienia udaru. Jest polecane cukrzykom, osobom walczącym z nadwagą, a także osobom chcącym zachować młody wygląd i ostrość umysłu. Jeśli więc jeszcze nie próbowałeś tego, powszechnie już dostępnego w Polsce owocu, to czas najwyższy!

Jak je jeść? Awokado musi być odpowiednio dojrzałe, lekko miękkie. Można stosować np. jako zamiennik masła, dodawać je do sałatek i dań czy też przygotować z niego pyszną pastę na kanapkę.

2. Jagody Goji

To prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które pomagają chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami. Dodatkowo te drobne owoce Jagody Goji są postrzegane jako broń w walce z chorobą Alzheimera. Wzmacniają odporność i wytrzymałość organizmu, obniżają ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Dodatkowo usprawniają wzrok i polepszają sen. Cóż więcej chcieć?

Jak je jeść? Można dodać do jogurtu, deseru, owsianki, czy kaszy jaglanej lub po prostu przekąszać je na surowo.

3. Bataty

Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, to produkt, który od niedawna jest dostępny w naszych rodzimych sklepach. Warto się do niego przekonać, bo to kolejne źródło antyoksydantów przeciwdziałających starzeniu się organizmu. Bataty pomagają również dbać o zdrowe serce, obniżają ciśnienie krwi, polepszają wzrok, kondycję skóry i włosów, a na dodatek wspomagają trawienie, łagodzą problemy żołądkowe i są pomocne w utracie zbędnych kilogramów.

Jak je spożywać? Wystarczy dobrze wyszorować bulwę, pokroić na średniej grubości plastry i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości (ok.15 minut). Można je też ugotować, bądź też zrobić z nich puree.

4. Algi

To prawdziwe super-jedzenie! Odtruwają organizm, są świetnym źródłem białka, a do tego wprost kipią od witamin i mikroelementów, które dodatkowo występują w nich w łatwych do przyswojenia formach. Pomagają regenerować komórki, działają przeciw starzeniu się organizmu, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Zapewniają dobre funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego i układu krążenia.
Możemy kupić je w sklepach ze zdrową żywnością w formie proszku, tabletek lub też sprasowanych płatów.

5. Granaty

Mimo że dostępne na polskim rynku już od paru lat, wciąż niedoceniane. A szkoda, ponieważ spożywanie granatów i picie soku z nich może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Dodatkowo chroni przed rakiem i wspiera leczenie nowotworów (zwłaszcza raka prostaty i raka piersi), a dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy zapobiega procesom starzenia się organizmu. Granaty polecane są też przy dolegliwościach kobiecych i objawach związanych z menopauzą.

Uwaga: picie soku z granatu skonsultujmy z lekarzem, gdyż może on wchodzić w interakcję z niektórymi lekami.

Zatem – nie bójmy się nowości. Niektóre z nich mogą mieć doskonały wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Czemu więc się opierać?