Przed jedzeniem, po jedzeniu, a może w trakcie? Kiedy zażywać leki i jakich produktów unikać w diecie przy konkretnej farmakoterapii radzi nasza specjalistka – mgr farm. Anna Łątka.

Przy ustalaniu czasu przyjmowania leku z uwzględnieniem pory posiłku należy wziąć pod uwagę właściwości fizykochemiczne substancji czynnych (czy substancja rozpuszcza się w wodzie, czy w tłuszczach) oraz ich ewentualne interakcje lub działania niepożądane, które nieraz mogą wynikać z drogi metabolicznej.

Dlatego też:

  • wszelkie preparaty witaminowe, oleje z wiesiołka, omega-3, -6, -9, wiesiołek, ogórecznik, tran itp. spożywamy w trakcie posiłku;
  • jeśli zażywasz leki antydepresyjne: inhibitory monoaminooksydazy (MAO), np. selegilinę czy moklobemid, powinieneś zrezygnować z picia czerwonego wina, jedzenia dojrzewających serów, bananów, czekolady, drożdży czy wędzonych i marynowanych ryb. Podwyższone stężenie tyraminy prowadzi do zwiększenia tętniczego ciśnienia krwi i niebezpiecznego przełomu nadciśnieniowego;
  • gdy twoja dieta jest bogata w błonnik (pełnoziarniste pieczywo, kasze, otręby, płatki owsiane), pamiętaj, że utrudnia on wchłanianie leków. Ważne, by przyjmować wtedy leki przynajmniej dwie godziny po posiłku;
  • jeśli stosujesz leki przeciwzakrzepowe (warfarynę, kumarynę), zrezygnuj z jedzenia: brukselki, kapusty, szparagów i wątróbki. Produkty te są bogate w witaminę K, w związku z tym mogą zniwelować efekt przeciwzakrzepowy tych leków i ułatwić powstanie groźnego dla życia zakrzepu.