Kwasy omega-3 słyną ze swoich właściwości leczniczych – zapobiegają wielu chorobom, pomagają dłużej zachować młodość i poprawiają nastrój. Odpowiednia dawka tych kwasów zwiększa nasze szanse na uniknięcie choroby Alzheimera, alergii, chorób serca, czy zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Przeczytaj artykuł i sprawdź, które produkty spożywcze zawierają najwięcej kwasów omega-3.

Na sprawny rozum i wzrok

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem ludzkich komórek. Sprawiają, że dzięki nim lepiej funkcjonuje błona komórkowa, co usprawnia większość naszych procesów życiowych. Jednym z najważniejszych efektów działania kwasów omega-3 jest poprawa ukrwienia mózgu i usprawnienie przepływu bodźców nerwowych między substancją białą i szarą. Osoby, które regularnie spożywają produkty i potrawy bogate w kwasy omega-3 na dłużej zachowują bystrość umysłu, mają lepsza pamięć i rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera. Dieta bogata w kwasy omega-3 zapobiega także chorobom wzroku spowodowanym zwyrodnieniem plamki żółtej, które jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku u osób dorosłych.

Na zdrowe serce i mocne kości

Kwasy omega-3 działają także dobroczynnie na nasze serce – zmniejszają ryzyko zawału i przeciwdziałają arytmii. Działają rozrzedzająco na krew i zapobiegają przywieraniu krwinek do uszkodzonych ścian naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko powstawania zatorów lub zakrzepów. Obniżają także poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższają poziom dobrego (HDL), przez co zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Kwasy omega-3 mają także pozytywny wpływ na nasze kości – zwiększają wchłanianie wapnia, przez co zapobiegają osteoporozie i pomagają w jej leczeniu. Chronią także przez zapaleniem stawów i łagodzą ból w chorobach reumatycznych. Najnowsze badania wykazują także, że regularne spożywanie potraw bogatych w kwasy omega-3 podnosi ogólną odporność organizmu oraz zapobiega alergiom i łagodzi ich objawy.

Które produkty zawierają dużo kwasów omega-3?

Istnieją dwa rodzaje kwasów omega-3: kwasy pochodzenia roślinnego i pochodzenia zwierzęcego. Te zawarte w roślinach można spotkać przede wszystkim w siemieniu lnianym. W kwasy omega-3 bogate są także migdały i orzechy włoskie – ich garść wystarczy na dzienne zapotrzebowanie kwasów. Najbogatszym źródłem kwasów omega-3 pochodzenia zwierzęcego są tłuste ryby i skorupiaki. Im tłustsza ryba, tym bogatsza będzie w kwasy omega-3. Dlatego warto wybierać takie gatunki ryb, jak: łosoś (zawiera około 1,8g kwasów omega-3 na 100g), sardela (około 1,7g na 100g), sardynki (około 1,4g na 100g), śledź (około 1,2g na 100g), makrelę lub pstrąga (obydwa zawierają około 1g kwasów omega-3 na 100g). Nieco mniej kwasów omega-3 zawierają skorupiaki: małże (około 0,5g na 100g) i krewetki (około 0,3g na 100g). Warto także rozważyć wzbogacenie naszej diety w oleje rybne z łososia, śledzia lub sardynek, które dostępne są także w postaci suplementów diety (żelowych kapsułek lub płynu).

Najnowsze badania wykazały, że osoby spożywające ryby raz w tygodniu mają o 50% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca niż osoby, które jedzą ryby tyko raz w miesiącu. Mamy nadzieję, że artykuł ten zachęci Was do wzbogacenia diety w kwasy omega-3 naturalnego pochodzenia. I będzie inspiracją do dbania o swoje zdrowie na co dzień.