Lata mijają, mody się zmieniają, ale jedno pozostaje takie samo – wszyscy lubimy się bawić! Karnawał to najlepsza ku temu okazją. Ten okres w roku przecież jak żaden inny jest wprost dedykowany balom, imprezom i prywatkom.

Tak jak odporna na działanie czasu jest nasza chęć do zabawy, tak też od zawsze w cenie pozostaje wygoda i smak przygotowywanych przekąsek. Nie chodzi o to, żeby cały dzień przed spotkaniem towarzyskim spędzić w kuchni. Pyszny smak nie musi nas kosztować wiele trudu. Wiedzą to zarówno babcie, jak i wnuczki. Stąd też obie dzisiejsze propozycje powyższe wymagania bezwzględnie spełniają.

Koreczki śledziowe Babci:

Składniki:

  • 12 płatów śledzi w oleju
  • 1 słoik korniszonów
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2 duże czerwone cebule

Wykonanie:

  1. Śledzie wykładamy na papierowy ręcznik, żeby nieco usunąć z nich olej.
  2. Wycinamy (np. przy użyciu kieliszka) w nich kółeczka.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
  4. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
  5. Ogórki kroimy w krążki.
  6. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki.

grissini

Grissini z pastą pomidorową Wnuczki:

Składniki:

  • 200 g nasion słonecznika
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  2. Podawać z włoskimi paluszkami grissini.

 

Nic dodać, nic ująć. Bawmy się pysznie!