Gdy wracamy zmarznięci do domu, nic nie smakuje równie dobrze jak talerz (albo i więcej!) rozgrzewającej zupy. To najlepsza obrona przed czającymi się wszędzie wirusami i bakteriami – obrona przez atak. Taki obiad niemal natychmiast pobudzi krążenie, przywróci właściwy koloryt zziębniętym palcom i nosom, odpręży całe ciało. Zapraszamy do dzielenia się Państwa ulubionymi przepisami na rozgrzewające zupy.

Mimo że przez lata mody na najlepsze zimowe zupy przychodziły i odchodziły, to ich podstawowa funkcja pozostaje niezmienna. Dzisiaj proponujemy Państwu przepis na tradycyjny polski kapuśniak i egzotyczną tajską zupę z kurczakiem. Mimo że smakowo i geograficznie to dwa różne bieguny, pod względem rozgrzewania idą łeb w łeb. Mroźnych dni nie brakuje, warto się zatem o tym przekonać samemu.

Kapuśniak Babci:

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia pietruszka (wraz z natką)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Kapustę pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka.
  2. Pozostałe warzywa pokroić w kosteczkę, dorzucić do kapusty i zalać ok. 1,5 l wody.
  3. Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku i trzymać na ogniu jeszcze kwadrans.
  4. Fakultatywnie można dodać nieco wędzonego boczku.

zupa

Zupa tajska Wnuczki:

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 dorodne pomidory
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 1 limonka
  • makaron ryżowy
  • trawa cytrynowa
  • suszone liście limonki
  • świeża kolendra
  • świeży imbir
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pierś drobno pokroić, wymieszać z posiekanym imbirem i startą skórką z limonki.
  2. Następnie podsmażyć je na oliwie w garnku wraz z pastą krewetkową.
  3. Dodać pomidory i paprykę pokrojone w kostkę, smażyć kilka minut, a następnie zalać bulionem.
  4. Dodać liście limonki, trawę cytrynową, pieprz i sok z połowy limonki, gotować około 15 minut.
  5. Dodać mleko kokosowe i sól, gotować kolejne 5 minut.
  6. Dodać kolendrę.
  7. Podawać z makaronem ryżowym.

Ludzie marzną pod każdą szerokością geograficzną. Sposobów na rozgrzanie się zatem nie brakuje. Można eksperymentować do woli!

Zachęcamy do dzielenia się pomysłami na rozgrzewające zupy w komentarzach pod tym tekstem. Drodzy Państwo, zainspirujmy się nawzajem!