Tradycyjnie polskim daniem pizzy nie sposób nazwać. Niemniej jednak, ta potrawa rodem z Włoch, na naszych stołach już dawno temu solidnie się zadomowiła. I nic nie zwiastuje jej rychłej od nas wyprowadzki. Wręcz przeciwnie – ma się coraz lepiej!

Od momentu pojawienia się pizzy nad Wisłą do dnia dzisiejszego przechodziła ona niejedną metamorfozę. Podobno tylko Polacy podają ją z różnego rodzaju sosami na bazie majonezu i na grubym cieście. Prawdziwie włoska jest na cienkim spodzie i towarzyszy jej jedynie oliwa. Jeśli chodzi o farsz, tu już bez względu na kraj pochodzenia wszystkich ponosi fantazja. A co z naszym duetem Babci i Wnuczki? One również nie zawodzą. I pomysłów im nie brakuje!

Czytaj więcej >> „Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki”

Pizza wg. przepisu Babci:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • oregano
  • bazylia
  • pieczarki
  • cebula
  • szynka
  • ser żółty

Wykonanie:

  1. Mąkę, wodę, drożdże, oliwę i sól połączyć ze sobą i wyrabiać ciasto ręcznie około 10 minut (żeby można było uformować kulę).
  2. Następnie przełożyć je do czystej, lekko naoliwionej misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  3. W tym czasie pokroić pieczarki (można je wstępnie obsmażyć na patelni i odsączyć), szynkę i cebulę. Zetrzeć ser.
  4. Z wyrośniętego ciasta uformować placek i wyłożyć na blachę.
  5. Koncentrat wymieszać z wodą, keczupem i czosnkiem. Doprawić do smaku.
  6. Tak przygotowanym sosem posmarować ciasto. Na nim ułożyć pozostałe składniki.
  7. Pizzę piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czytaj więcej >> „Babcia i Wnuczka gotują: klopsy”

pizza 1

Pizza wg. przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • ¼ kg jasnej mąki orkiszowej, typ 630
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki letniej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • 300 g kapusty kiszonej
  • kminek
  • ¼ kg ziemniaków
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, dodać mąkę, sól i oliwę.
  2. Elastyczne ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (tak, by podwoiło swą objętość).
  3. Kapustę z kminkiem ugotować do miękkości w małej ilości wody.
  4. Następnie odcedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  5. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i gotować we wrzątku około 10 minut, odcedzić.
  6. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do kapusty.
  7. Śmietanę wymieszać z jajkiem i z przyprawami, tworząc sos.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem.
  9. Wyłożyć kapustę z pomidorami, a na niej układać plasterki ziemniaków.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C ok. 8 minut.
  11. W tym czasie posiekać szczypiorek, wymieszać go z jogurtem i przyprawami.
  12. Pizzę podawać z sosem jogurtowym.

Pizza z kapustą kiszoną brzmi egzotycznie? Przecież jeszcze do niedawna sama pizza była czymś nowym! Może warto spróbować?