Baby, mazurki, serniki – bez nich Święta Wielkanocne nie smakowałyby tak dobrze. Obecne są w polskich domach niemal od zawsze, a dla niektórych gospodyń ich przygotowywanie to prawdziwy rytuał. Determinuje go przecież tradycja – z dziada pradziada (albo raczej z babki prababki) ciasta pieczono w ten sam sposób. A gdyby jednak w tym roku nieco zaszaleć? Może nie tak całkowicie, może chociaż przy mazurku? To może się opłacić.

Dzisiaj – jak zawsze – mamy dla Was dwie propozycje: jedna dla złaknionych tradycyjnych smaków, druga – dla tych, którzy chcą powiewu świeżości. Która lepsza? Trzeba ocenić samemu.

Mazurek czekoladowy wg. przepisu Babci:

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g schłodzonego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 ugotowane na twardo żółtka
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 8 g masła
  • do dekoracji: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie itd.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej starte żółtka jaj.
  2. Dorzucić masło, cukier puder i cukier wanilinowy.
  3. Całość szybko i dokładnie posiekać nożem.
  4. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  5. Po wyjęciu rozwałkować (tak, by miało grubość 1 cm).
  6. Po przełożeniu do formy zagnieść dookoła wałeczki, a spód ciasta nakłuć widelcem.
  7. Piec 25 minut w 200 stopniach (ciasto powinno mieć kolor jasnozłoty).
  8. Gdy ciasto będzie w piekarniku, połamać czekoladę i wrzucić ją do metalowej miski.
  9. Dorzucić masło.
  10. Całość trzymać nad garnkiem z bardzo gorącą wodą do całkowitego rozpuszczenia.
  11. Dokładnie wymieszać.
  12. Na upieczone ciasto wylać polewę i udekorować bakaliami.
  13. Po godzinie ciasto jest gotowe do spożycia.

mazurek mus

Mazurek wegański wg. przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 1 średnia pomarańcza
  • 3 szklanki migdałów
  • 3 szklanki namoczonych wcześniej (przez całą noc) orzechów nerkowca
  • 1,5 szklanki pestek dyni
  • 1,5 szklanki namoczonych wcześniej (ok. pół godziny w zimnej wodzie) daktyli
  • 5 łyżek cukru brzozowego
  • 5 łyżek namoczonej wcześniej (5 min. w gorącej wodzie) skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki kakao
  • migdały do dekoracji
  • sól

Wykonanie:

  1. Zblendować na gładką masę migdały, pestki dyni, daktyle, kakao i szczyptę soli. Ważne jest, by masa (za sprawą daktyli) lepiła się.
  2. Masę przełożyć do formy, wyrównać, ukształtować boki.
  3. Włożyć do zamrażalnika.
  4. Orzechy nerkowca zmiksować (ok. 2 min.).
  5. Dodać do nich cukier brzozowy oraz skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować.
  6. Masę przełożyć na spód, przyozdobić pomarańczą i migdałami.
  7. Całość włożyć do zamrażarki na dwie godziny.
  8. Po wyjęciu jest gotowe do spożycia.

W jednej wersji pieczemy, w drugiej – mrozimy, a mazurek nadal mazurkiem. Kuchenna magia!

Czytaj także >>„Babcia i Wnuczka gotują: murzynek”

Czytaj także >>„Babcia i Wnuczka gotują: sernik”