Nie będzie żadnym zaskoczeniem to, że niemal każdy przepis, który został już uświęcony tradycją i wydawał się nietykalny, w kuchni Wnuczki zostaje poddany solidnemu liftingowi. Sprawdźcie koniecznie przepis na gołąbki w nowej wersji.

Część – wydawałoby się – nieodłącznych składników zostaje usunięta, pojawiają się na ich miejsce nowe, jedne procesy kulinarne zostają zastąpione innymi. Wszystko po to, by było zdrowiej i lżej. Nie inaczej ma się kwestia ze staropolskimi i tak dobrze naszym podniebieniom znanymi gołąbkami. I one nie uniknęły rewolucji. Jakiej? O tym poniżej. Najpierw jednak słów kilka o wersji oryginalnej.

Gołąbki według przepisu Babci:

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • majeranek
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie.
  2. Ryż ugotować al dente. Przestudzić.
  3. Do zmielonego mięsa dodać majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, usmażoną cebulę, ryż, jajko i całość wymieszać.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Liście kapusty obgotować krótko w gorącej osolonej wodzie, a następnie odcedzić na durszlaku.
  6. Na przestudzonych liściach układać farsz uformowany w dłoniach i ściśle zawijać do środka.
  7. Na dnie garnka układać liście kapusty, na nich gołąbki i przykrywać je pozostałymi liśćmi kapusty.
  8. Do bulionu dodać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki, całość zblendować, doprawić do smaku.
  9. Gołąbki zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i gotować przez około 1,5 h, aż będą miękkie.

gołabki2

Gołąbki według przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 9 dużych liści młodej kapusty
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duży por
  • 3 małe cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 6 łyżek mąki z cieciorki
  • 750 ml przecieru pomidorowego dobrej jakości
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Do gotującej się wody włożyć liście kapusty, aby je sparzyć.
  2. Kaszę jaglaną ugotować.
  3. Por i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
  4. Do kaszy dodać drobno posiekany koperek, drobno startą marchewkę, por, cebulę, szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę z cieciorki.
  5. Wszystko wymieszać.
  6. Podzielić farsz na dziewięć części, formoać podłużne pulpeciki i zawijać w liście kapusty.
  7. Przecier pomidorowy doprawić do smaku. Przelać do naczynia żaroodpornego.
  8. Dołożyć gołąbki, przykryć i piec 90 minut w temperaturze 190 stopni.

Gołąbki z piekarnika, bez mięsa, bez ryżu – można? Można! Teraz warto samemu spróbować, by móc stwierdzić, które bardziej przypadną do gustu domownikom. Możemy być nieźle zaskoczeni.