Kasza w diecie seniora

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze z biegiem lat się zmienia. Potrzebujemy mniej energii, a tyle samo lub nawet więcej składników odżywczych. Jeśli więc chcemy dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje, nie możemy pozwolić sobie na spożywanie pustych kalorii. Jednym z produktów, który obfituje w wartości odżywcze jest kasza.

Osoby starsze cierpią na wiele dolegliwości, które mogą być spowodowane niewłaściwymi nawykami żywieniowymi. Podwyższone ciśnienie krwi, cukrzyca, zaparcia, osteoporoza, zbyt wysoki cholesterol, miażdżyca, czy inne problemy z układem krążenia to tylko przykłady. Zmieniający się z czasem organizm nie radzi sobie już tak sprawnie jak kiedyś, a my zamiast go wspomagać, często nadwyrężamy jeszcze nasze zdrowie.

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze z biegiem lat także się zmienia. Potrzebujemy mniej energii, a tyle samo lub nawet więcej składników odżywczych. Jeśli więc chcemy dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje, nie możemy pozwolić sobie na spożywanie pustych kalorii. Jednym z produktów, który obfituje w wartości odżywcze są kasze.

To bogate źródło cennych mikroelementów (magnezu, wapnia, fosforu, a także wielu innych), witamin (przede wszystkim z grupy B, lecz także np. witaminy E czy witaminy PP) i błonnika. W związku z tym kasze idealnie uderzają w potrzeby starszych osób:

1. Są lekkostrawne lub przeciwdziałają zaparciom – w zależności od rodzaju wybranej kaszy możemy przeciwdziałać jednym bądź drugim problemom trawiennym.

  • Jeśli cierpimy na zaparcia, a nie mamy problemów z przewodem pokarmowym, nakazujących nam pozostawanie na lekkostrawnej diecie, wybierzmy grube kasze – gryczaną bądź np. pęczak. Oprócz dużej ilości błonnika, dostarczą nam również sporo witamin i mikroelementów;
  • Jeśli natomiast kiepsko czujemy się po jedzeniu pełnoziarnistych pokarmów, cierpimy na wzdęcia po zjedzeniu takich, bądź też nasz organizm jest bardzo osłabiony – wybierzmy kaszę mannę, kuskus lub kaszę jaglaną. Wszystkie one są lekkostrawne, odżywcze i wysoce przyswajalne.

2. Pomagają stabilizować poziom cukru we krwi. A to oznacza, że są dobre dla cukrzyków, których niestety coraz więcej w grupie seniorów.

3. Są dobre dla nadciśnieniowców oraz osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia. A to ze względu na dużą zawartość potasu i niewielką zawartość sodu (o ile ich nie solimy). Nasz układ krążenia z wiekiem radzi sobie coraz gorzej, co oznacza, że my musimy dbać o niego coraz bardziej. Pomoże nam w tym zdrowa dieta.

4. Dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego (który nie podrażnia przewodu pokarmowego i nie powoduje wzdęć) obniżają poziom cholesterolu we krwi, co ważne wśród osób starszych, które są w grupie podwyższonego ryzyka, jeśli chodzi o tzw. hipercholesterolemię. Wyjątkowe właściwości w tym kierunku wykazuje kasza jęczmienna.

5. Pomagają wzmacniać odporność, regulują pracę układu nerwowego.

6. Polepszają pamięć. A to dzięki zawartości lecytyny, której wyjątkowo dużo w kaszy jaglanej.

Jedzmy zatem kasze! Każda dostarczy trochę innych składników odżywczych, każda ma odrobinę inne właściwości. Warto zatem urozmaicać i nie przywiązywać się do jednego tylko rodzaju. Spróbujmy zapiekanek, sałatek, na słono, na słodko, kaszy jako deseru, czy jako dania. „Kaszą dzieci straszą!” Ale nie seniorów. Oni wiedzą, co dobre.

fot. Derbeth, wikipedia.org

 

Więcej z kategorii Dieta
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz
Co szkodzi wątrobie?
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
Jadłospis seniora z cukrzycą
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?
Czy wiesz, że keczup może być zdrowszy niż surowy pomidor?
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?