Czy wiesz, że keczup może być zdrowszy niż surowy pomidor?

Pomidor jest jedynym warzywem na świecie, które ma więcej wartości w formie przetworzonej niż surowej. Wszystko za sprawą likopenu – związku chemicznego zaliczanego do karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. To właśnie im czerwone grejpfruty, arbuzy, owoce dzikiej róży czy właśnie pomidory zawdzięczają swój kolor.
Spis treści

ADI (dopuszczalne dzienne pobranie) likopenu nie jest ustalone, gdyż jest to substancja uważana za niebudzącą zastrzeżeń.
W licznych opracowaniach podkreśla się skuteczność likopenu w wychwytywaniu wolnych rodników czy też obniżaniu stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Jednak najbardziej znaczące jest to, że związek ten chroni przed chorobami układu krążenia i odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto wysoki poziom likopenu we krwi może chronić przed udarem mózgu.

Przetworzony pomidor

Przyswojenie likopenu zwiększa się pod wpływem przetworzenia pomidora i jego obróbki termicznej, dlatego właśnie częściej sięgaj po soki, koncentraty i sosy pomidorowe  i oczywiście zupy pomidorowe niż po zwykłe pomidory. Zawartość likopenu jest piętnastokrotnie wyższa w keczupie i dziesięciokrotnie wyższa w sosie pomidorowym niż w surowym pomidorze. A jeśli już surowe, to koniecznie polane oliwą. Rozpuszczony w tłuszczu likopen lepiej się wchłonie. I jeszcze jedna ciekawostka: lepiej przyswajalny likopen pochodzi z pomarańczowych pomidorów niż z ich powszechnej czerwonej odmiany.


Przepis na domowy koncentrat pomidorowy

Składniki:

  • 5 kg słodkich pomidorów
  • 200 gram pomidorów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • olej ryżowy
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pomidory należy dokładnie umyć i osuszyć
  • Wycinamy zielone części z pomidorów
  • Pomidory kroimy na ćwiartki
  • Na gaz nastawiamy duży garnek i wlewamy około 5 łyżek oleju, dodajemy czosnek i pomidory
  • Na wolnym ogniu dusimy pomidory aż się rozgotują, mieszamy od czasu do czasu
  • Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito. Przecier pomidorowy przelewamy do garnka i ustawiamy na niedużym ogniu tak by przecier się zredukował i  zgęstniał
  • Gotowy koncentrat przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.

  •  

Tak przygotowany koncentrat może nam posłużyć jako baza do zupy pomidorowej, do gołąbków czy do makaronu. Jest pyszny, nie zawiera chemii i ma mnóstwo dobroczynnego likopenu! Polecamy.

Czytaj także: 

Ciasto na pizzę - jak zrobić pizzę w domu?

Przepisy kulinarne: pomysł na szybki obiad - botwina

Rodzinne spotkanie? Zaskocz gości nowymi przekąskami!

Jesienne nalewki. Przepisy, które warto sprawdzić

 

 

Więcej z kategorii Dieta
Co szkodzi wątrobie?
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Lecznicze właściwości miodu
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
Jadłospis seniora z cukrzycą
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz