Co jeść na odbudowę chrząstki stawowej? Domowa dieta

Czy możliwa jest odbudowa chrząstki stawowej? Domowe sposoby, w tym stosowna dieta, pomogą utrzymać tkankę chrzęstną w możliwie dobrej kondycji, spowalniając postęp choroby zwyrodnieniowej i innych tego typu dolegliwości dotykających stawy. Zobacz, co jeść na chrząstkę stawową i jak suplementować brakujące składniki.
Senior z problemem chrząstki stawowej
Źródło: 123RF
Spis treści

Czy istnieją domowe sposoby na odbudowę chrząstki stawowej?

Chrząstka stawowa jest elastyczną tkanką, pokrywającą krańce łączących się ze sobą kości i zapobiegającą ich ścieraniu się. Sama w sobie jest odporna na ścieranie, a do tego ma bardzo niski współczynnik tarcia, jest elastyczna, zaś po odkształceniu powraca do pierwotnej formy. Jednak z wiekiem w jej obrębie mogą powstawać ubytki, co stanowi zarzewie poważnych problemów zdrowotnych. Regeneracja chrząstki stawowej wciąż stanowi wyzwanie dla nauki i medycyny.

Prowadzone są prace nad wykorzystaniem między innymi inżynierii tkankowej oraz biomateriałów, mają one jednak charakter eksperymentalny. Osoby, u których doszło do zniszczenia tego typu tkanki często pytają czy jest możliwa regeneracja chrząstki stawowej za pomocą leków, czy można stosować na odbudowę chrząstki stawowej domowe sposoby, a jeśli tak, to jakie? I co jeść na odbudowę chrząstki stawowej?

Odbudowa chrząstki stawowej

Odpowiedź na wszystkie powyższe pytania jest przecząca. Na gruncie obecnego stanu wiedzy naukowej można stwierdzić, że w pełni efektywna odbudowa chrząstki stawowej nie jest możliwa, jeśli nie liczyć eksperymentalnych i wysoko zaawansowanych zabiegów operacyjnych. Uznaje się, że degradacja tego typu tkanki jest procesem nieodwracalnym, przynajmniej w sposób naturalny. O ile jednak regeneracja chrząstki stawowej, w szczególności w warunkach domowych, jest zadaniem awykonalnym, o tyle na co dzień można zrobić wiele, aby jej niszczeniu zapobiegać, profilaktycznie uniemożliwiając w ten sposób rozwój chorób stawów lub też spowalniając ich postęp. W tej materii duże znaczenie odgrywa przede wszystkim dieta oraz jej suplementy. Co jeść na chrząstkę stawową?

Co jeść na chrząstkę stawową?

Jednym z najważniejszych składników pokarmowych, które należy przyswajać wraz z pokarmem, jest kolagen – białko stanowiące budulec większości tkanek organizmu, w tym także tkanki chrzęstnej. Kolagen jest wprawdzie wytwarzany przez organizm, lecz z wiekiem zdolności produkcyjne w tym zakresie maleją. Kolagen w znacznych ilościach znajduje się między innymi w:

  • żelu ze skóry słodkowodnych ryb zwanych tołpygami;
  • galaretach mięsnych i rybich (m.in. z kurzych łapek i wieprzowych nóżek);
  • podrobach i przetworach mięsnych.

Niezwykle istotne jest też przyjmowanie witaminy C, która bierze udział w syntezowaniu kolagenu przez organizm. Głównym jej źródłem są warzywa i owoce, w tym m.in.:

  • sałata, ogórek, kapusta, dynia, marchew, burak, brokuły, kalafior, por, seler, por, czosnek, fasola;
  • jagody, borówki, truskawki, maliny, aronia, czarne porzeczki.

Suplementy diety na chrząstkę stawową 

W praktyce dostarczenie odpowiednich ilości tych oraz innych składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej, może być trudne, jeśli opieramy się wyłącznie na pokarmie naturalnym. Stąd potrzeba suplementowania określonych substancji, w konkretnych i precyzyjnie odmierzonych porcjach. Osobom chcącym zadbać o stawy polecić można preparaty na stawy, które zawierają unikalne połączenie substancji budulcowych i wspomagających stawy, takich jak: kolagen, glukozamina, chondroityna i kwas hialuronowy. Dostępne są w tabletkach i wygodnych saszetkach do rozpuszczania.

Odchudzająca dieta na chrząstkę stawową

Pamiętajmy, że degradacja chrząstki stawowej związana jest nie tylko z procesami biologicznymi związanymi ze starzeniem się, ale też nadmiernym jej zużywaniem. Istnieją dwa podstawowe czynniki przyspieszające ten proces – zbyt intensywny wysiłek fizyczny (dotyczy głównie osób uprawiających sport wyczynowo lub półwyczynowo) a także zbyt wysoka masa ciała.

W szczególności w przypadku chrząstki stawów kolanowych i biodrowych przełożenie jest proste – każdy dodatkowy kilogram oznacza większe obciążenie dla stawów. Dlatego dieta na chrząstkę stawową powinna być nie tylko źródłem wartościowych składników, ale musi też zapewniać utrzymanie wagi na właściwym poziomie. Dobrze jest w tej materii zasięgnąć porady dietetyka, który wyliczy stosowną ilość kalorii oraz ułoży jadłospis. Nacisk w takim przypadku zostanie położony na:

  • ograniczenie liczby przyswajanych kalorii,
  • regularność i wielość posiłków (5 stosunkowo niewielkich dań, spożywanych w regularnych odstępach co 2-3 godziny),
  • ograniczenie spożycia tłuszczy zwierzęcych,
  • ograniczenie spożycia cukrów prostych,
  • ograniczenie spożycia produktów ciężkostrawnych.

Czytaj też:

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Bibliografia

  • Ewa Karuga, Bogusława Żywicka, Stanisław Pielka, Uszkodzenia chrząstki stawowej – problem do rozwiązania, http://chps.fsid.cvut.cz
  • Bogdan Ciszek, Morfologia i funkcja chrząstki stawowej, Acta Clinica, numer 1, tom 1, marzec 2001