Chcesz oszczędności, zdrowia i lepszego samopoczucia? – zawsze możesz zostać wege! Cz. 1

To wpłynie dobrze na Twe zdrowie i samopoczucie. To pozbawi Cię poczucia dyskomfortu wobec rzeczywistości w rzeźniach. To również odciąży Twoją kieszeń. Brzmi jak bajka? Nie jest nią. A co najważniejsze – na przejście na wegetarianizm lub weganizm nigdy nie jest za późno!



Opcja wege jest dobra w każdym wieku!

Dieta wegetariańska czy wegańska kojarzy Ci się z młodymi ludźmi? Wydaje Ci się, że skoro przez większość swego życia spożywasz mięso, już za późno na zmiany? To nieporozumienie! Na dobre zmiany nigdy nie jest za późno. Tak naprawdę wielu ludzi w wieku dojrzałym porzuca dietę mięsną i uznaje to za przełomowe wydarzenie, które zmieniło ich życie na lepsze. W samej Ameryce dwa i pół miliona Amerykanów powyżej 55 roku życia zdecydowało się na ten krok – wśród nich sami Bill Clinton i Al Gore.


Motywacja starszych zwolenników diety bezmięsnej najczęściej bazuje wokół kwestii zdrowotnych. Nie da się ukryć, że ilość występowania wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych zmniejszyłaby się, gdyby porzucono dietę opartą na mięsie. Otyłość, wysoki poziom cholesterolu – tu zmiany na korzyść odnotowuje się już po kilku tygodniach przejścia na opcję wege.

Dlaczego zatem nie spróbować? Nie trzeba rozgłaszać swej decyzji oficjalnie, można nawet zacząć omijać mięso w swym menu niepostrzeżenie dla… siebie samego. Można podjąć tylko próbę i zobaczyć, jak nam będzie z dietą bezmięsną. Potraktujmy to nie jak kwestię rewolucji, a przygody.

owoce

Na dobry początek…

Jeżeli naszej decyzji nie przyświecają względy ideologiczne, zapewne wybierzemy na początek mniej radykalną odmianę diety opartej na żywności roślinnej – wegetarianizm. Wyrzekamy się w niej produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. Nie wiąże się ona zaś z porzuceniem spożywania produktów odzwierzęcych takich jak nabiał, jaja czy miód. Z racji, że masowe pozyskiwanie tych produktów wiąże się z cierpieniem zwierząt, wyrzekają się ich weganie.

Jak wejść w dietę wegetariańską? Oczywiście nie ograniczajmy się do odłożenia z talerza kotleta. To nas pozbawi motywacji i… sił życiowych. Możemy zaczynać powoli. Uzbrójmy się w wiedzę. Pooglądajmy książki i blogi wegańskie. Niepostrzeżenie poczujemy ekscytację i przypływ apetytu. Bo wybór diety bezmięsnej może być wielką kulinarną przygodą ze smakami, których jeszcze nie znamy. Czy nie będzie wspaniałe przeżyć coś zupełnie nowego i odkrywczego na etapie, kiedy wydaje nam się, że już wszystko jest oczywiste?

warzywa

Co warto mieć od tej pory w kuchennej szafce?

  • do sporządzania obiadów: kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną, bulghur, ryż brązowy, fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, soję i jej przetwory z niej, takie jak tofu czy mleko sojowe;

  • do przegryzania, jeżeli poczujecie głód: warzywa, owoce, orzechy, pestki, migdały i bakalie.


Nie ogłaszajcie od razu na forum rodziny swej decyzji – być może nie każdy ją zrozumie. A najlepiej zamyka się usta oponentom celnym argumentem, którym będzie Wasze świetne samopoczucie, wygląd i… wyniki. Tak, wegetarianie i weganie mają zwykle świetne wyniki badań!

W drugiej części artykułu Agnieszka Antosik opowie Państwu, dlaczego warto przejść na wegetarianizm lub weganizm, a także pokaże, że ta dieta może być nie tylko zdrowa, ale i tania. Zapraszamy do lektury drugiej części artykułu już w przyszłym tygodniu.
Więcej z kategorii Dieta
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Czy wiesz, że keczup może być zdrowszy niż surowy pomidor?
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
Jadłospis seniora z cukrzycą
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz
Co szkodzi wątrobie?