Babcia i wnuczka gotują: szybkie i proste karnawałowe przekąski

Lata mijają, mody się zmieniają, ale jedno pozostaje takie samo – wszyscy lubimy się bawić! Karnawał to najlepsza ku temu okazją. Ten okres w roku przecież jak żaden inny jest wprost dedykowany balom, imprezom i prywatkom.

Tak jak odporna na działanie czasu jest nasza chęć do zabawy, tak też od zawsze w cenie pozostaje wygoda i smak przygotowywanych przekąsek. Nie chodzi o to, żeby cały dzień przed spotkaniem towarzyskim spędzić w kuchni. Pyszny smak nie musi nas kosztować wiele trudu. Wiedzą to zarówno babcie, jak i wnuczki. Stąd też obie dzisiejsze propozycje powyższe wymagania bezwzględnie spełniają.

Koreczki śledziowe Babci:

Składniki:

  • 12 płatów śledzi w oleju

  • 1 słoik korniszonów

  • 1 słoik papryki konserwowej

  • 2 duże czerwone cebule


Wykonanie:

  1. Śledzie wykładamy na papierowy ręcznik, żeby nieco usunąć z nich olej.

  2. Wycinamy (np. przy użyciu kieliszka) w nich kółeczka.

  3. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.

  4. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

  5. Ogórki kroimy w krążki.

  6. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki.


grissini

Grissini z pastą pomidorową Wnuczki:

Składniki:

  • 200 g nasion słonecznika

  • 80 g koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • kilka suszonych pomidorów

  • kilka listków świeżej bazylii


Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę.

  2. Podawać z włoskimi paluszkami grissini.


 

Nic dodać, nic ująć. Bawmy się pysznie!
Więcej z kategorii Przepisy
Babcia i wnuczka gotują: bigos
Kutia. Przepis z Kresów na wigilijny deser
Babcia i Wnuczka gotują: mazurek wielkanocny
Wielkanocny mazurek i kolorowe pisanki
Powiązane artykuły
Przepisy na zdrowe bomby witaminowe. Owocowe i warzywne
By nie wyrzucać chleba…
Wielkanoc: Odchudzamy desery!
Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki
Czystek kreteński
Czystek kreteński - właściwości i działanie na wirusy