Babcia i wnuczka gotują: sernik

Każdy dzień jest dobry do świętowania, okazja zawsze się znajdzie, a cóż by było za świętowanie bez deseru? Wiadomo, że nic tak dobrze nie komponuje się z kawą jak sernik. Prezentujemy przepis na sernik - w tradycyjnym i bardziej nowoczesnym wydaniu. Który skradnie wasze serca?
Spis treści

Wydawałoby się, że niewiele w składzie sernika można by zmienić – w końcu ser w serniku być musi. Musi. Niekoniecznie jednak musi być to znany nam dobrze twaróg. Okazuje się bowiem, że coraz częściej zastępuje go twarożek sojowy, czyli tofu. W odróżnieniu od sernika, w tofurniku nie ma grama laktozy. A że coraz więcej osób uskarża się na nietolerancję tego dwucukru, to serniki na bazie tofu zyskują coraz większą popularność. Niemniej jednak: czy mogą one zastąpić tradycyjne wypieki? Najlepiej upiec oba i porównać. Poniżej prezentujemy potrzebne przepisy.

Przepis na sernik tradycyjny - według przepisu babci

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera białego
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki budyniu w proszku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 8 kropli aromatu pomarańczowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

 

  1. Ser dokładnie zmielić w maszynce.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, a żółtka utrzeć z cukrem.
  3. Śmietanę ubić.
  4. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę.
  5. Nadal miksując do masła dodawać ser.
  6. Gdy masło i ser połączą się, dodać żółtka z cukrem.
  7. Następnie dodać budyń, kaszę i cukier wanilinowy.
  8. Delikatnie dodać ubitą śmietanę i białka.
  9. Dodać aromat i skórkę pomarańczową, bardzo delikatnie wymieszać.
  10. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec godzinę w temperaturze 175 stopni.

sernik



Przepis na tofurnik - sernik z tofu według przepisu wnuczki

Składniki:

 

  • 6 kostek tofu
  • 6 brzoskwiń z puszki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek budyniu w proszku
  • 2 garści rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cytryny

Wykonanie:

 

  1. Odsączone tofu pokroić na kawałki i zmielić w maszynce.
  2. Brzoskwinie pokroić na kawałki.
  3. Wszystkie składniki wymieszać.
  4. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.


tofurnik


Czytaj także: 
Babcia i wnuczka gotują: pierogi
Babcia i wnuczka gotują: bigos

 

Więcej z kategorii Przepisy
Babcia i wnuczka gotują: bigos
Babcia i Wnuczka gotują: rozgrzewająca zupa na chłodne dni
Kutia. Przepis z Kresów na wigilijny deser
Powiązane artykuły
Przepisy na zdrowe bomby witaminowe. Owocowe i warzywne
By nie wyrzucać chleba…
Wielkanoc: Odchudzamy desery!
Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki
Czystek kreteński
Czystek kreteński - właściwości i działanie na wirusy